Ha már nagyon fáj, akkor meg fogsz mozdulni!

0

A mai világban egyre több embernek vannak mozgásszervi problémái, betegségei. Ennek gyökerei gyakran az életmódból adódnak. Péntek Éva, aki természetgyógyász, csontrakó, jógaoktató leginkább mozgásterápiával próbál segíteni az emberek életminőségén.

Kinek való az, amit csinálsz?
Rengeteg stressz éri az embereket. A mozgás helyett talán a kelleténél többet foglalkozunk a mobiltelefonjainkkal. Nagyon sok mozgásszervi probléma van, amelyek már fiatalabb korban előjönnek és az idő haladtával egyre több lesz belőlük, ha nem változtatunk az életmódunkon.

Mi az, amiben segíteni tudsz?
Általában valamilyen akut problémával jönnek az emberek. Megemlítem, hogy nem csak idősebbekről van szó, volt már általános iskolás ügyfelem is. A leggyakoribb panaszok: fejfájás, kéz- és lábzsibbadás, derékfájás.

Nagyobb hangsúlyt fektetnék a megelőzésre. Ahogyan az autónkat is elvisszük a szervízbe, olajcserére, ugyanúgy a saját testünket is karban kell tartani. Időközönként el kell menni masszőrhöz, csontkovácshoz.

Meg kell mozdulni. Az élet az maga a mozgás. Amit mozgásban tudsz tartani, azt élteted, amit megállítasz, azt halálra ítéled. Állj föl, szállj ki az autódból, menj és gyalogolj egyet. Menj ki a friss levegőre! Emeld fel a fejed, a mellkasod, hogy teret engedj az oxigénnek! Ne a telefonodat pötyögd, hanem számold meg a kéményeket! A mai embernek ezt a szemléletmódot újra meg kell tanulni.

A természetgyógyászatnak nagyon sok ága van a fitoterápiától az életmódtanácsadáson át az akupunktúráig. Én alternatív mozgás-masszázs terapeuta vagyok ezen belül. Mindkettő jelen van az életemben. Csontkovács is vagyok – én csontrakónak mondom -, illetve jógát is oktatok.

Hogyan tudsz eredményt elérni a pácienseknél?
Elsősorban a gondolkodásmódodat kell megváltoztatnod. Ez azonban a te feladatod. Persze, én ebben a folyamatban maximálisan támogatlak. Ha már eljutsz odáig, hogy nagyon fáj valahol, akkor meg fogsz mozdulni.

Én tudlak kezelni, de ha te nem rakod mellé a saját munkádat, hogy sétálj napi fél órát, hogy sok vizet igyál, hogy legyél többet a szabad levegőn, hogy menj el egy jóga órára vagy bármire, ami neked örömöt okoz, akkor „kovácsolhatlak” reggeltől estig, nem lesz látványos eredmény. Te is kellesz hozzá.

A kezelések mellé lelki tanácsokat is adsz az ügyfeleidnek?
Teljes mértékben. Ezért is szeretem nagyon a munkám. Van olyan páciens, akivel nagyon bensőséges, bizalmi kapcsolat alakul ki és nagyon mély lelki problémákról tudunk beszélgetni. Ez egy hatalmas adomány nekem is és nagy segítség az ügyfélnek is.

Péntek Éva

Edzéstervet vagy programot is tudsz vagy szoktál összeállítani?
Van, amikor adok egy alapgyakorlat-sort, de inkább azt kérem, hogy egy órára mozduljon ki az illető. Ha valaki inkább otthon akar csinálni olyan gyakorlatokat, amelyeket a YouTube-ról töltött le, az is jó. Viszont meg van a veszélye, hogy a mosogatás, főzés és egyéb teendők háttérbe fogják szorítani és nem lesz belőle semmi. Tehát, érdemes elmenni valahová.

A te munkádban hogyan kapcsolódik össze a természetgyógyászat, a csontkovácsolás, illetve a jóga?
Kezdjük a csontkovácsolással. A csontkovácsolás és a csontrakó gyakorlatilag ugyanazt jelenti. Azért használom az utóbbi kifejezést, mert a káptalantóti csontrakótól, Tuba Gábor Botondtól tanultam, aki a Káli Fények Csontrakó Tanoda és Lélek Csoport vezetője. Annyira szép szó számomra, hogy ezt megtartottam.

Nagyon sokféle technikával lehet találkozni, azonban az alapok ugyanazok. A kollégák esetében is mindenki másképp dolgozik. Nekem is van egy saját stílusom. Ez az alapfoglalkozásom.

A természetgyógyászatból én inkább a gondolkodásmódot és a világhoz való hozzáállást emelném ki, hiszen olyan lesz a te világod, amilyenné alakítod. Aki fogékony rá, annak megpróbálom a szemléletmódját is alakítgatni.

A jógát is inkább a mozgásterápiához sorolnám. Tegyük hozzá, hogy amit itt nyugaton jóga alatt értenek, azért az már csak hasonít az eredeti, keletihez.

Ha jól vettem ki a szavaidból, akkor bármelyik területről is beszélünk a kulcs az önmagunkra való odafigyelés?
Abszolút. Jógaórán például egyetlen felszólító mondat szokott elhangozni: figyelj magadra! Ez a figyelem el tud juttatni egy éberséghez, tudatossághoz és ez egy kiterjesztett létállapotot, lélekjelenlétet eredményez. Ezt is csak veled együttműködve lehet elérni.

Mióta foglalkozol azzal, amit csinálsz?
Eredetileg gyógyszerész vagyok. Tehát, elég messziről indultam. Amikor a legkisebb gyermekem ovis lett, onnantól kezdődött ez a pálya.

Három dolog is motivált, hogy ezt csináljam. Az egyik, hogy a negyedik gyermekem születésénél volt egy elég érdekes komplikáció, amibe majdnem belehaltam. Ekkor elindult bennem egy szellemi keresés. Aztán volt egy olyan iszonyatos derékfájásom, hogy nem bírtam elmenni az ajtóig. El kellett indulni a gyógyulás felé vezető úton. A harmadik tényező pedig az volt, hogy nem tudtam visszamenni az eredeti szakmámba dolgozni, amiért utólag nagyon hálás vagyok. Egy nyaralás alkalmával találkoztam egy jógaoktató lánnyal. Ő bátorított, hogy miért nem próbálom meg ezt az utat.
Aztán belevágtam.

Mi az, amit szeretsz a munkádban? Mit adott számodra?
Imádom a munkámat. Az a legjobb benne, hogy annyira át tudom adni magamat annak a tevékenységnek, amit csinálok, hogy elveszítem a „határaimat”. Már nem tudom, hogy hol kezdődök én és hol kezdődik a páciens. Teljesen átélem a kezelés pillanatait, ami egy nagyon jó élmény.

Csodákat szoktunk megélni. Ez szerintem abból fakad, hogy kezelés közben megpróbálok teljesen a másik emberre figyelni, energiát adni neki, hogy gyógyuljon, hogy segítsem az életét. Szerintem, ez óriási.

Milyen elképzelésed van a jövőre vonatkozóan? Lehet-e ezen a területen fejlődni?
Teljes mértékben. A legjobb dolog masszázs tanfolyamokra járni. Nyáron is voltam ilyenen. Hatalmas élmény figyelni, hogy a másik hogyan dolgozik, esetleg ellesni technikákat. Találkoztam egy másik szakemberrel is, akivel egy új energetikai gyakorlást indítunk el.

Említetted, hogy 4 gyermeked van. Ők igénybe veszik a munkádat, masszírozod őket? Mennyire hat rájuk az a szemléletmód, amiben hiszel?
Annyit adok át nekik, amire szükségük van, amit kérnek. Nem erőltetek rájuk semmit. Viszont nagyon igénylik, hogy megmasszírozzam a talpukat, „kiroppantsam” a hátukat.

Szoktatok együtt mozogni, sportolni?
Igen, éppen a sport lett a közös pont a kamasz gyerekeimmel. Együtt járok a lányaimmal edzeni. Most már akadályfutó versenyekre is elmegyünk. Ők ezt nagyon szeretik. Emellett kiváló anya-lánya program, valamint arra nevelődnek, hogy mozogjanak.

Milyen embernek tartod magad?
Nagyon vidám, élet-igenlő, elképesztő szabadságfokkal rendelkező és nagyon nyitott embernek gondolom magam.

Mi az, amit a legfontosabbnak tartasz az életedben?
A gyerekeim, a szüleim, a családom, a munkám számomra mind nagyon fontos. Minden reggel egy imával szoktam kezdeni, és hálát adok a létezésnek, hogy részt vehetek abban a csodában, ami körülvesz.

A RIPORTER ÖSSZEFOGLALÓ GONDOLATAI
Azt gondolom, hogy sok ilyen életvidám, a munkáját szívvel-lélekkel végző emberre van szükség. Nagyon megkapó volt nekem az, amilyen dinamizmus van Évában. Ez érezhető a videóban is, érdemes megnézni!
Számomra az interjúnak az egyik nagy üzenete, hogy felelős vagyok magamért és nekem kell tennem azért, hogy valami változzon, javuljon az életemben.
A másik üzenet pedig: hogy többet mozogjak. Ezért gyakoribbá fogom tenni a futást, mert én azt szeretem.


Most megnézheted az Évával készült interjú videóváltozatát:

Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETUTAK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here