Hogyan kovácsolhatsz a hátrányból előnyt?

0

Gyerekkorunkban lényegében mindannyian űrhajósok, filmszínészek, tűzoltók, nyomozók, rocksztárok szeretnénk lenni. De ha nem is mindannyian, talán találóbb megfogalmazás, hogy gyerekként nem igazán átlagos életet akarunk élni.

Ehhez egészen jó alap az, hogy nincs két egyforma ember a világon, azaz valamiben mindannyian különlegesek vagyunk, valamiben mindegyikünk jó. Igaz, ez azzal jár, hogy más dolgokban viszont korántsem remekelünk. Van, aki énekelni tud, van, aki matematikában gyenge. Van, akinek a kémiai reakciók nem mennek, és van, akinek a történelemhez nincs érzéke.

Az elmúlt évtizedek gyakorlata azonban az volt, hogy mindenki igyekezzen ledolgozni ezeket hátrányait. Az érettségi célja, hogy minden ember elérjen egy bizonyos szintet számtanból és verselemzésből, és így tovább. Hogy mindenben legyünk „elég” jók.

Ennek aztán az lett az eredménye, hogy lett az országban néhány millió teljesen átlagos ember. Olyan, aki talán „elég jó” lett abban, amihez nincs érzéke, ugyanakkor viszont átlagos maradt azon a területen is, amihez különleges tehetsége, adottsága volt.

Habár logikusnak hangzik időnket és energiánkat a hátrányaink ledolgozására fordítani, egyáltalán nem az. Ha megnézzük a kiemelkedően sikeres embereket, azt látjuk, hogy ők sem tökéletesek: számtalan dologban gyengék, és csupán egy dologban kiemelkedőek.
Különös módon a gyerekek elképzelése sokkal jobban illeszkedik a valósághoz, mint az oktatási szisztémánk: vajon számít az, hogy Einstein képtelen volt normálisan felöltözni magától, hogy Madonnának problémái vannak a matematikával, hogy Steve Jobsnak alig voltak szociális képességei, így a legközelebbi munkatársaival is udvariatlanul bánt?

Nem lehetünk mindenben egyformán jók, ez az élet rendje. Nem lehet mindenkinek egyforma méretű lába, nem lehet mindenkire jó ugyanaz az ing, miért kellene akkor erőltetni, hogy mindenki dolgozza le a hátrányát?

A valódi társadalmi értéket nem az jelenti, ha van sokmillió egyforma képességű ember, pláne, ha azok csupán átlagos képességek. A valódi értéket az jelenti, ha van rengeteg különféle képességű ember, és az egyikből kiváló biológus lesz, aki teljesen kétbalkezes a
műszaki dolgokhoz; a másikból pedig remek ügyvéd, akinek rossz a helyesírása; a harmadikból szorgalmas titkárnő, aki nem tud autót vezetni, és így tovább.

A világban nem terem babér az átlagosoknak, viszont rengeteg siker vár arra, aki jó valamiben.

Ezért építs az erősségedre! Használd ki, hogy valamiben jó vagy, és ne aggódj azon, ha valaki másban gyenge!

Persze nem születünk egy használati útmutatóval, hogy mi erősségünk, amire az életünket építhetjük. De bármilyen is volt a gyerekkorunk, bármilyen körülmények között is nőttünk fel, szert tettünk különleges képességekre, csak erről rendszerint nem tudunk.
Például, ha harmonikus környezetben nőttél fel, akkor elég egyértelmű, hogy az önbizalmad már eleve magasabb, mint az átlag, így ez egy olyan képesség, amire sok mindent ráépíthetsz.

Például, ha harmonikus környezetben nőttél fel, akkor elég egyértelmű, hogy az önbizalmad már eleve magasabb, mint az átlag, így ez egy olyan képesség, amire sok mindent ráépíthetsz.

Azonban, mit tudsz kezdeni magaddal, ha diszharmonikus családi környezetben nőttél fel?
A legtöbb ember itt adja fel. Itt kezd el panaszkodni, és széttárni a kezét: „én nem születtem jó családba”, „én hátránnyal indultam az életben”, „az én szüleim csak veszekedtek, nem adtak nekem semmilyen útravalót”. Pedig ez mind csak kifogás!

Tudnod kell, hogy gyerekként a családi konfliktusok kezeléséhez valamilyen képességet kezdtél el kialakítani. Millióféle ilyen képesség van, most példaként csak kettőt írok le, ami tapasztalatom szerint nagyon gyakori.
Az egyik jellemző irány az, ha a kisgyerek egy olyan képességet fejleszt ki, aminek segítségével előre meg tudja érezni azt, hogy számíthat-e veszélyre, vagy sem. Ezzel az érzékeny „radarral” az ilyen gyerekek nagyon szenzitívek tudnak lenni, és eme képességük révén felnőttként sokkal empatikusabbak. Akár egy különleges, szinte a gondolatolvasás határát súroló beleérző képességig is fel tudják ezt fejleszteni kellő gyakorlással.

Egy másik jellemző irány, ha a kisgyerek az irányítás képességét fejleszti ki. Nem törődik azzal, jelent-e veszélyt számára a másik, ő egyszerűen valamilyen módon eléri, hogy általában az történjen, amit ő szeretne. Az ilyen gyerek felnőttként hozzá van szokva az irányításhoz, rendelkezik egyfajta karizmával, és nem jön zavarba, ha neki kell döntéseket hoznia.
Az ilyen és hasonló képességek megszerzésébe gyerekként rengeteg energiát fektettünk mindannyian. Láthatod ezért, hogy bármilyen családban is nőttél fel, szert teszel hasznos képességekre. Az önbizalom akkor is hasznos, ha fodrász leszel, és akkor is, ha rádiós műsorvezető. Az érzékenység képessége akkor is hasznodra válik, ha értékesítő vagy, és akkor is, ha orvos vagy hajóskapitány. Az irányítás képessége akkor is előnyös, ha idegenvezető vagy, és akkor is, ha a pénzügyi osztályon dolgozol egy nagyobb cégnél.

Évekkel ezelőtt készült egy interjú Dr. Kürti Sándorral, a Kürt Computer tulajdonosával. Az egyik kérdés, amit kapott: hogy mit gondol, milyen tulajdonságai segítették őt ahhoz, hogy képes volt ilyen remek céget csinálni.
Amit mondott, némiképp meglepő volt. Kis töprengés után ugyanis azt válaszolta, hogy nem tartja magát valamiféle kiemelkedő vezetőnek, és a technikai dolgokhoz sem ért különösebben – hiába technológiai cég a Kürt Computer. Ő úgy gondolja, hogy amihez leginkább van tehetsége, az a csapatépítés. Ő ahhoz az egy dologhoz ért, hogyan lehet felvenni egy olyan embert a céghez, aki tökéletesen be tud illeszkedni a meglévő csapatba és a többiek el gyorsan el tudják fogadni.

Úgy tűnik, Dr. Kürti ezzel az egyetlen képességgel egészen jól elboldogul. A Kürt Computer ugyanis elnyerte például a Superbrands díjat 2008-ban, Kürti úr pedig állandó szereplője a 100 Leggazdagabb Magyar kiadványnak.

Egy másik példa.
Egy sportolóval készítettek interjút, aki azt nyilatkozta, hogy már 14 évesen végiggondolta az életét. Szeretett volna sok pénzt, csinos barátnőt, és kiváló egészséget.
Nem akart foglalkozni a könyveléssel, adózással, papírmunkával és semmi ilyesmivel, mert úgy érezte, ezekhez neki nincs érzéke. Arra jött rá, hogy inkább sportolni fog.
Hiszen ha sikeres lesz a sportban, akkor többé nem lesz gondja a pénzzel. Nem lesz gondja azzal, hogy mit egyen, hiszen lesz mellette egy dietetikus. Nem lesz gondja az egészségével, hiszen lesz mellette egy orvos. Nem lesz gondja a csinos barátnő megszerzésével, hiszen a sportolókon csüngenek a lányok. Tehát, csak egyetlen problémát kellett megoldania: mi az a sportág, amiben sikeres tud lenni? Mi az, amit nem késő 14 évesen elkezdenie? A teniszezést választotta, sikeres teniszversenyzővé vált, és nem volt több gondja a pénzzel, az egészségével és a lányokkal.

Egyetlen képesség fejlesztésével a fiú sínre tette az egész életét.

GONDOLATOK – KÉRDÉSEK

Akármilyen hihetetlennek hangzik, a te életed is sínre kerülhet egyetlen képességed fejlesztésével, és a jó hír, hogy már gyerekkorod óta meg is van benned ez a képesség!
Persze gyakori, hogy ki kell nyomozni, mi az, és még ha meg is van, bizony előfordul, hogy félünk belevágni, izgulunk, hogy mi lesz, ha elhagyjuk az ismert ösvényt.

A megelégedett élet szempontjából, mégis érdemes belevágni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here