Ilyennek látja magát nőként és anyaként Miklósa Erika

0

A nő által képviselt érzelmi gazdagság egyfajta tűz, ami életben tartja a családot, a közösségeket, vagy akár csak egy projektet. Persze az is fontos, hogy milyen férfi van mellettünk, hiszen nélkülük is megállna az élet. Ösztönösen jól tudunk a gyerekekhez fordulni – máshogy, mint a férfiak – vallja egy interjúban Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, amit a Képmás készített vele.

Hogyan tud ünnepelt dívából feleséggé változni, szükség van erre egyáltalán?
Nekem nagyon sok munkám volt a nőiességem elfogadásával, azzal, hogy sokan vonzónak tartanak – egy kis mezővárosból jövök, ahol az operaszínpad csillogása nagyon távoli dolog volt, én meg nagyon gyorsan a Magyar Állami Operaházban találtam magam, aztán európai színpadokon, majd az operavilág tetején. Sokat vívódtam, amíg ezt fel tudtam dolgozni. Az is problémát okozott nekem, hogy hol válik le a művészszerepem a feleségszerepemről. Sokáig elhittem azt, hogy alkalmatlan vagyok a feleségszerepre, mert önző vagyok, mivel nekem nagyon fontos a művészetem. Akkor kerültek a helyükre a dolgok, amikor megismerkedtem Zsolttal. Feleség is vagyok és művész is.

Számomra a legfontosabb a női szerepem: feleség vagyok, a férjem számára vonzó nő vagyok, a kislányom számára a legszebb anya vagyok, háziasszonyként pedig őrzöm az otthon melegét.

Ahogy lejövök a színpadról, rögtön megszűnik az a világ számomra, és várom, hogy otthon lehessek. De nagyon sok önismereti munkám van abban, hogy végül eljutottam az önazonosságig.

Ez a lelki vonal, a dolgok boncolgatása, a ráérzések mintha inkább női talentumok volnának, nem?
Igen! Engem az első férjem elhagyott, amit kudarcként éltem meg, de láttam benne egy lehetőséget is arra, hogy szembenézzek magammal. Sem önostorozásba, sem a másik hibáztatásába nem akartam süllyedni. Nagyon őszintén, meztelenül akartam látni magam, rájönni arra, hogy mit rontottam én el, mi volt az én szerepem ebben a kudarcban. És nagyon sok mindenre rájöttem, amikor végignéztem a gyerekkoromat, a szüleimmel, a barátaimmal való kapcsolatomat; kinyílt a szívem, mint egy virág, és tulajdonképpen innentől számítom az igazi nagy színpadi alakításaimat. Nagyon fontos út volt ez nekem.

Kislánya gyakran látja önt színpadon. Számára az anya vajon egyet jelenthet a világsztárral?
Bibi sok minden szeretne lenni, de nemrég azt mondta, hogy ő „csak” anyuka lesz, és hat gyereke lesz. Én leszek a legboldogabb, ha ez így lesz.

Mi az, amit anyaként csak ön tud átadni a kislányának?
Szerintem azzal, ahogy élünk, mindent átadunk a gyerekünknek. Látja, ahogy reggel szépítkezem – így ő is sminkel reggelente –, ahogy a férjemmel bánok, ahogy vele bánok, ahogy a kapcsolataimban létezem.

Nálunk soha nem volt „női feladat” a pelenkázás, a férjem is mindenből ki akarja venni a részét, tényleg együtt neveljük őt. Az egy régi értékrend volt, amikor a nőknek a gyerekekre vigyázás volt a munkájuk, ez ma már nem megy, hiszen dolgozunk mi is.

Szokták is mondani a játszótéren az anyatársak, hogy ilyen férfi nincs is még egy, mint az én férjem, hogy mindenben részt vesz velem – hát persze, hogy nincs, hiszen ő az én férjem!

Mi az, amitől az ön szemében mégis férfi? 
Pontosan ettől, hogy pelenkázott, vagy előkapja a vasalódeszkát olyankor, amikor látja, hogy a felesége fáradt, mert késő éjszakáig dolgozott. Hogy nem akar macsó lenni, mert van önbecsülése, és nem érzi kevesebbnek magát attól, hogy én sztár vagyok.

GONDOLAT:
Mennyire fontos, hogy nőként és férfiként is megtaláljuk önazonosságunkat, mert csak úgy lehetünk igazán boldogok a családi kapcsolatainkban.

Forrás: Képmás.hu / Fotó: miklosaerika.hu

Ha tetszett, ajánld másnak is a cikket!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here