Mert egy kicsit „őrült” lenni

0

Ma már olyan fogyasztói társadalomban élünk, akkora a rohanás, hogy egy tábla csokoládénak, egy üveg bornak és az ezek által kapott figyelmességnek, törődésnek sokkal jobban örülnek az emberek – vallja Molnár-Major Márta, a Borháló Szeged vezetője, aki eredetileg teljesen mással foglalkozott.

Hogyan jutottál el a szennyvíztechnológiától a Borhálóig?
Az eredeti végzettségem közgazdász. Pályafutásom elején környezetvédelmi-infrastrukturális beruházásoknak készítettem pályázatokat, projekteket menedzseltem, mint hivatalos közbeszerzési tanácsadó. Innen kerültem fel egy budapesti szennyvíztechnológiai céghez, melyben nagy potenciál volt.

Időközben a közép-európai régió igazgatója lettem. Hetente repültem Oroszországba, Ukrajnába, Törökországba tárgyalni. Ezzel párhuzamosan egy szennyvíztisztító telep beruházását készítettük el Etyeken, melynek a mai napig az ügyvezetője vagyok.

A sok ingázás – Szeged-Budapest, illetve Magyarország és külföld között -, a rengeteg feladat, a vezetőség részéről támasztott elvárások, a családi hátterem (hogy elváltként neveltem a két gyermekemet) már kezdte meghaladni a képességeimet és az erőmet.

Időközben beiratkoztam egy borkurzusra. A bor mindig is érdekelt, mert szeretem, élvezem kóstolgatni, érdekelnek a pincészetek, emberek, sorsok. A kurzuson hallottam először a Borhálóról, mely franchise módon működik. Megnéztem a lehetőségeket és nagyon megtetszett. Kedvet kaptam egy ilyen üzlet működtetéséhez. Felmondtam a munkahelyemen és 2014. október 31-én megnyitottuk a Borháló Szegedet.

Soha se szerettem a szuvenír, elit típusú borokat. Mindig is az élményt kerestem a borfogyasztásban.

A Borháló által a pincelátogatás hangulatát igyekszünk átadni a vásárlóknak: olyan érzése legyen, mint amikor kimegy a pincészetnél a hegyre és a borásszal beszélgetve kortyolja a nedűt.

Hozzánk bárki bejöhet, kérdezhet a borokról, feltöltődhet, kóstolhat a 22 magyar borvidék boraiból, mint egy pincészetben.

Tematikus kóstolókat, városi borsétákat, gasztronómiai borvacsorákat, irodalmi esteket tartunk. Elsőként indítottuk el a zsidó negyed borsétát. A Magyar Nemzeti Könyvhét helyszíne is leszünk.
Ezek a rendezvények mind lehetőséget adnak a fogyasztónak az önképzésre is. A borkóstolókon megismerkedhetnek a borokkal. Az ismertetőt sokszor én tartom. Nagyon szeretek ezekre felkészülni. A borászokkal pedig személyes kapcsolatban vagyunk. Rendezvényeinkre meghívjuk őket.

Miben vagytok mások?
Városunkban sok vinotéka, borászati rendezvény van. Azt gondolom, hogy aki a borfogyasztás élményét és kultúráját helyezi előtérbe, az erre alkalmas helyszínt, lehetőséget nem nagyon talál.

Mi azért dolgozunk, hogy változatos, kulturált szórakozást, pihenést, feltöltődést nyújtsunk.
A vásárló tőlünk nem csak egy palack borral távozik, hanem a vele folytatott beszélgetés, a borválasztási tanácsadás által a lelkét is ápoljuk.

A bor választása függ a vásárló életkorától, az adott évszaktól, és a lelkiállapottól. Ezeket igyekszünk felismerni és tudatosítani az érdeklődőben. Biztatjuk őket, hogy merjék megmondani, ha nem ízlik egy bor. Ez nem jelenti azt, hogy az rossz, csak most nem nyerte el a tetszését. Különböző emberekhez, különböző élethelyzetekhez más-más borok társulnak.

A vásárlók tudatos borválasztását segíti a bortanodánk, ahol alapfokú borismeretet tanítunk. Ez interaktív keretek között történik. Én ismertetem a borvidéket. A hely borásza bemutatja, hogy a helyi adottságok miként tükröződnek a boraiban. Egy idegenvezető pedig mesél az adott vidék turisztikai, kulturális, építészeti nevezetességeiről. Miért érdemes felkeresni az a helyet?

A következő lépésünk, hogy el is visszük a csoportokat a borvidékekre. Mi konkrét utazást nem szervezhetünk, ezért együttműködünk utazási irodával. Már 3 olyan tanodánk van, amelyekhez borvidéktúra is kapcsolódik. Ezek Sopron, Balaton és Erdély.
Szükséges megismerni, hogy az egyes borvidékek mit nyújtanak. Például mind a 22 magyar borvidéken megtalálható az olaszrizling. Lehet, hogy nekem nem ízlik a mátrai, viszont megkedvelem a másik vidékről származó nedűt.

Számomra a legfontosabb, hogy az emberek a borban ne az alkoholt, a buliitalt lássák.
Ismerjük meg országunk borait és azokat az embereket, akik ezt előállítják. A borász miért azt és miért olyan bort állít elő? Ennek megvan a maga története, amely rendkívül izgalmas.

Ne gondoljuk azt, hogy csak az olasz, a francia borok az értékesek.

Az évek során üzleti szempontból fel kellett ismernem, hogy a Borháló önállóan csak úgy tudja megállni a helyét, akkor hoz profitot, ha a lakosság fogyasztása mellett szolgáltatást nyújtunk a vállalkozásoknak is.
Kínálunk a cégeknek csapatépítési, borkóstolási alkalmakat, akár angol nyelven is.
Nagyon sok multi cégnek van Szegeden kirendeltsége, irodája, ahová hosszabb-rövidebb időre jönnek külföldi középvezetők, alkalmazottak dolgozni. Sok itt a külföldi, igényes diák is.
Azt vettem észre, hogy kevés olyan kulturális szórakozási lehetőség van számukra, ami angol nyelven történik.

Nekem még meg kell tanulnom, hogy ne csak projektekben gondolkodjak.
Állítsak fel mérföldköveket, melyeket elérve álljak meg, nézzek vissza és örüljek annak, hogy idáig eljutottam, eredményt értem el és ennek örömét fordítsam magamra.

Molnár-Major Márta

Mit tartasz a legfőbb értéknek az életedben?
Volt egy mentorom, aki lehetőségeket adott számomra, bízott bennem. Így megtapasztalhattam, mit bírok véghezvinni, mire vagyok képes. A mentorom példát mutatott abban, hogy merjek „őrültnek” lenni, extrém dolgokat kitalálni úgy, hogy magamat, terveimet, elképzeléseimet komolyan veszem. Lehetünk őrültek az innováció jegyében, de a célokat meg is kell valósítani.

Megtanultam az évek során azt is, hogy a kudarc nem más, mint tapasztalatok során nyert bölcsesség. Mindezeket a vállalkozásomban szeretném kamatoztatni.


Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETUTAK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here