Programozóból masszőr

0

Alapvetően azért kezdett masszírozással foglalkozni Jäger Erika, mert ő maga is nagyon szereti, ha masszírozzák. Vallja, hogy komoly egészségügyi problémákat lehet vele megelőzni, illetve bizonyos betegségek további terjedését meg is lehet állítani. A felfrissítő hatása pedig mindenkinek nagyon hasznos. Van, aki relaxálni jár hozzá, de sokan a fizikai fájdalmaikat szeretnék csillapítani.

Milyen jellegű tünetekkel, betegségekkel érkeznek Önhöz az emberek?

Elsősorban mozgásszervi problémák esetében keresnek fel a vendégek. Különböző ízületi, izomfájdalmakról van szó. Nagyon sok a derék-, váll-, nyakfájdalommal érkező ember. Mindez visszavezethető a stresszes életmódra.

Reflexológiával is foglalkozom, így ha valakinek további egészségügyi gondja is van, akkor javaslom számára a talpmasszázst, de gyakran a kettő kombinációját is kérik.

Miért választotta ezt a szakmát? Mivel foglalkozott előtte?

Eredetileg számítógépes programozással foglalkoztam. Ezen kívül saját vállalkozásunk is van Újszegeden, ahol egészséges életmódhoz, egészségmegőrzéshez kapcsolódó termékek kereskedelmével foglalkozunk, például víz-, levegőtisztítók, és gyógyhatású készítmények találhatók meg a kínálatunkban. A vállalkozást jóval a masszőrképzésem megkezdése előtt alapítottuk. Ez volt az első lépés ebbe az irányba. A másik lépés pedig az, hogy magam is hosszú évek óta járok masszázsra, mert szükségem van rá. Ebből adódóan gondoltam úgy, hogy szívesen megtanulnám. Ha pedig van hozzá tehetségem is, akkor ezzel szeretnék foglalkozni.

Szeretnek Önhöz járni a vendégek?

Igen, az elmúlt 10 év tapasztalata az, hogy szeretik, ahogy én masszírozom őket, visszajárnak hozzám. Sőt, sokan tovább is ajánlanak ismerőseiknek.

Jól gondolom, hogy a masszázs igen nagy fizikai igénybevételt jelent, főként a kezeinek?

Ez így van, de nem csak a kezek számára megterhelő. Egy masszőr a munka során sokat áll. Ritka, hogy ülve dolgozok. Ez csak a talpmasszázs és az arc-, dekoltázsmasszázs során fordul elő. Tehát, el lehet fáradni, de ahogy az ember vendégköre kezd kiépülni, kialakulni, egyre inkább megszokja.

Miután egyre több a kuncsaft, természetesen a kézízületek megérzik a terhelést, illetve a vállak is. Idővel tehát a masszőr is kezelésre szorul.

Milyen érzés az, mikor Ön megy el masszőrhöz?

Abszolút nyitott vagyok, ezért szeretek több masszőrt is kipróbálni, mert minden kéz más, minden masszőr más pontot tud megtalálni. Véleményem szerint nincsenek jó, vagy rossz masszőrök, de persze nekem is vannak kedvenceim. Több is.

Mi a tapasztalata, szívesen kommunikálnak masszázs közben az emberek?

Az elmúlt évek során – szerencsére – sok vendégemmel szinte már baráti kapcsolat alakult ki. Nagyon kevés, talán 5% körül van azon vendégeim száma, akik egyáltalán nem kommunikálnak velem, illetve olyan vendégeim is vannak, akik visszafogottak az első 1-2 alkalom során, de amint megismernek és kialakul a bizalom, akkor már szinte nincs olyan téma, ami ne kerülne szóba. Az emberek szeretnek beszélgetni, ahogy már említettem a masszázs egyébként is nagyrészt stressz oldás. Saját tapasztalatom pedig az, hogy sokszor a vendégek azért jönnek masszíroztatni, hogy egy-egy problémát ki is tudjanak beszélni magukból. Azt is megfigyeltem, hogy a ruhájukkal együtt általában a gátlásaikat is leteszik a padra. Amikor pedig vége a kezelésnek, a ruhával együtt visszaveszik őket.

Az Ön számára ezek a beszélgetések mennyire megterhelők? Vagy szívesen beszélget a vendégekkel?

Véleményem szerint, aki nem képes meghallgatni az embereket, nem is marad ezen a pályán. Néhány hét, vagy hónap elegendő, hogy feladja. Úgy gondolom, hogy nem is való mindenki számára az, hogy emberekkel foglalkozzon, hiszen ehhez szükség van nagyfokú empátiára.

Engem érdekelnek az emberek, ezért is dolgozom szívesen masszőrként. Mikor még programozóként kerestem a kenyerem, számomra akkor is az volt az érdekes, mikor egy-egy megoldandó feladatot meg kellett az emberekkel beszélni. Tehát, nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, egyáltalán nem megterhelő számomra.

Persze, vannak az embernek nehezebb napjai, de egész jól kiismertem az állandó vendégeimet. Így előre fel tudok készülni arra, hogy ki milyen ember, és milyen témák merülhetnek fel addig, míg masszírozom.

Tud nekik lelkileg segíteni? Volt már olyan, hogy egy vendég azt mondta, a beszélgetés jobb volt, mint maga a masszázs?

Előfordult már, hogy lelki vígaszt merített a vendég a beszélgetésből. Annak idején úgy tanultam, és most is úgy gondolom, hogy nem szükséges az embereket bizonyos megoldásokra rávezetni, hiszen nem ez a feladatom. Éppen ezért nem is szívesen foglalok állást munkahelyi, vagy párkapcsolati válság során, inkább csak általánosságban igyekszem a vendéget megnyugtatni. Nem akarok később én lenni a bűnbak.

Alapvetően ezek az alternatív gyógymódok, mint a masszázs is, a lélek vizsgálatával és ápolásával is együtt járnak. Emiatt gondolom azt, hogy az a masszőr, aki futószalagszerűen dolgozik, nem végez jó munkát.

A visszatérő vendégeimről általában tudom, hogy milyen életkörülményei, problémái vannak, így érzem rajtuk azt is, ha feszültség gyűlt fel bennük például a munkájuk, gyerekek, család miatt.

Jäger Erika

Léteznek masszőrök számára továbbképzések? Hol tud tanulni?

Alapvetően folyamatosan jelennek meg újabb és újabb dolgok, melyeket a masszőrnek célszerű megtanulnia. Mostanában nagyon elterjedtek például a különböző kineziológiai tapaszok, melyeket eleinte sportolókon lehetett látni. Ezek a tapaszok nagy segítséget nyújtanak abban a 4-5-6 napban, mikor az ember nem tud elmenni masszőrhöz, ugyanis segít ellazítani, vagy éppen fixálni az ízületeket.

Érdemes folyamatosan fejlődni, mert ma már nem elég a szakmánkban az, hogy a masszőrnek van egy lepedője, ágya és 1 liter masszázsolaja.

Milyen eszközök szükségesek a masszázshoz?

Eszközökre általában az alakformálás során van szükség, illetve az arc- és dekoltázsmasszázs során, ahol kis készülékek segítenek abban, hogy a hatóanyagok mélyebbre jussanak a bőrben. Emellett nyirokmasszázs esetén alkalmazunk egy speciális gépet, mely a keringés gyorsításával a méreganyagok gyorsabb távozását segíti elő. A hagyományos masszázs során, hát- és talpmasszázs esetén azonban egyáltalán nincs szükség eszközökre, maximum a masszázs gélre, vagy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású krémre.

10 év távlatából hogy gondolja, megérte váltani?

Szerettem ugyan programozni, de emberi tényezők miatt döntöttem úgy, hogy otthagyom azt a szakmát. Abszolút megérte váltanom. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy 5-6 évente váltani szoktam, a masszázst azonban már 10 éve csinálom. Ameddig a fizikai megterhelést bírom, addig valószínűleg maradok is.

Történt már olyan, hogy gyógyulás következett be amiatt, hogy valaki rendszeresen járt masszőrhöz?

Természetesen vannak ilyen esetek. Aki egészségügyi, fizikai problémával jön hozzám, elsősorban azért keres fel, mert megoldást szeretne a panaszaira. Szeretem, ha a munkám hatékony, éppen ezért csak jó minőségű termékeket alkalmazok, olyan eszközöket veszek igénybe – ha szükséges -, amiről tudom, hogy ténylegesen a probléma kiváltó okát szünteti meg.

Például talpmasszázs esetében számtalan olyan eset volt, hogy a konkrét problémán tudtam segíteni viszonylag gyorsan, hathatósan. Ugyanezt a testmasszázs esetében is elmondhatom.

Alapvetően az emberek hozzáállása között is nagy különbségek figyelhetők meg. Azok a vendégek, akik szeretnek mindent kipróbálni, de türelmetlenek, általában 1-2 alkalom után csodára várnak. Véleményem szerint egy jó szakember esetében már 1-1 alkalom is sokat segíthet, ráadásul a kételkedő véleményét is megváltoztathatja.

Manapság pedig úgy látom, hogy eljutottunk odáig, hogy az emberek a prevencióval is foglalkoznak. Elmondhatom, hogy a vendégeim több mint 50%-a azért jár rendszeresen masszázsra, mert látja, érzi, hogy egészségi állapotának romlása megállt, jobb esetben pedig javult is.

Észreveszik néhány alkalom után, hogy működik a térdük, jobban tudják használni a vállukat, komolyabb fájdalom nélkül végig tudnak aludni egy éjszakát. Belátják a vendégeim, hogy sokkal egyszerűbb megelőzni a gondokat, mint akkor segítséget kérni, mikor már nagy a baj.

Milyen időközönként érdemes igénybe venni a masszázst?

Azt szoktam mondani, ha az ember hetente, kéthetente rá tud szánni legalább fél órát – amíg nincs kialakult problémája -, akkor ez megfelelő a megelőzés szempontjából. Ha pedig már kialakult problémáról van szó, akkor mindenképp rendszeres masszázsra van szükség. De minden esetben idő és pénz kérdése is, nem csak az akaraté. Tapasztalatom szerint az emberek sokkal tudatosabbak, nyitottabbak ezen a téren, utána olvasnak, tudatosabban próbálnak egészségesebbek maradni, vagy az egészségüket visszanyerni.

Lehetnek esetleg veszélyei a masszázsnak?

Vannak olyan betegségben szenvedő emberek, akiket nem szoktunk masszírozni. Például a daganatos betegeket, de bizonyos bőrbetegségben szenvedőket. Továbbá súlyos visszérproblémák esetében nem masszírozunk lábat. De az emberek elég jól tájékozottak, nagyjából tudják, hogy eljöhetnek-e, vagy nem.

Ha valaki valamilyen betegséget követően a felépülés időszakában van, akkor is járhat masszőrhöz, azonban én ritkább időközönként, rövidebb alkalmakat javasolnék számára. Sérülések után a rehabilitáció időtartama jelentősen rövidülhet, ha az ember rendszeresen jár masszőrhöz. Persze, ez egyénfüggő.

Milyen embernek tartja magát? Mi az, amit a legnagyobb értéknek tart?

Elég nyitott vagyok mindenre és mindenkire. Emellett szabad embernek tartom magam. Ott élek, ahol akarok, azt csinálhatok, amit szeretek, zömmel olyan emberek vesznek körbe, akikkel jól érzem magam. A szabadsághoz hozzátartozik az is, hogy nagyon szeretek utazni, gyakorlatilag ezért dolgozom folyamatosan. Továbbá nagyon szeretem a kutyákat – két puli kutyám van -, a velük való törődés, séta, játék szintén nagy szabadságérzetet biztosít.


Az interjú videóváltozatából még több mindent megtudhat Erikáról:

HA ELSŐKÉNT AKARSZ ÉRTESÜLNI A LEGFRISSEBB INTERJÚKRÓL, ÉRDEKESSÉGEKRŐL, TÖRTÉNETEKRŐL, AKKOR ÍRATKOZZ FEL A JOBB OLDALSÓ OSZLOPBAN ÉS SZEREZZ ÉLMÉNYEKET!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here