Szeretem a betegeket, szeretek a közelükben lenni

0

25. éve van a szakmában dr. Szilágyi Csilla szakgyógyszerész. Nagyon sokszor tapasztalta már, hogy bármilyen apró panasz esetén azonnal gyógyszert vesznek be az emberek, de szerencsére sokan még mindig az orvoshoz mennek először. Ez mindenképpen jó út.
Azonban kisebb panaszok – fejfájás, megfázás – esetén szívesen kérnek tanácsot a gyógyszerésztől.

Mi a tapasztalatod, hogyan viszonyulnak az emberek a betegséghez, a gyógyszerfogyasztáshoz?

Megfigyelhető, hogy a tévéreklámok is nagy befolyásoló erővel bírnak. Sokan úgy érkeznek a gyógyszertárba, hogy konkrétan azt a gyógyszert kérik, amit a reklámban láttak, mert szerintük az nekik jó lesz. Ezzel csak az a gondunk, hogy általában a nevére nem emlékeznek, így közösen gondolkodunk, próbáljuk kitalálni, hogy mi lehetett az, hogyan nézett ki a doboza, stb. Ezen kívül az sem biztos, hogy az ő bajára tényleg az való.

Olyan is előfordul, hogy a beszélgetés során kiderül, évek óta szed a beteg gyógyszert, mikor pedig rákérdezünk, hogy mit, nem tudja megmondani. Tehát, nem elég tájékozottak az emberek a felírt pirulákkal kapcsolatban. Csak beszedik, amit felírnak nekik.

Úgy vélem, hogy nagy gyógyszerfogyasztó nemzet vagyunk.

Kik vannak nagyobb számban, akik orvosi vényre kapható gyógyszert vásárolnak, vagy akik vény nélkülit?

Ez változó. Azt mondanám, hogy a szokásos, folyamatosan szedendő gyógyszerek azok, amiket általában recepttel váltanak ki, alkalom adtán pedig megfázás, influenza tüneteire, reumatikus fájdalmakra való gyógyszereket váltanak ki vényre. A recept nélküli termékek esetében azonban egyre gyakrabban vásárolnak étrend kiegészítőket, gyógyteákat, allergénmentes élelmiszereket, alapanyagokat. Egyre több patikában működik a szabadpolcos rendszer, ahol a vásárló maga választhatja ki, hogy melyik terméket veszi le a polcról.

Hogyan látod, nőtt a gyógyszerfogyasztás mondjuk 20 évvel ez előtthöz képest?

Úgy látom, hogy igen, volt növekedés. Több gyógyszergyártó több készítményt állít elő, így nagyobb a kínálat. Ahogy lejár egy gyógyszer (illetve a hatóanyag) szabadalmi joga, egyre több gyártó tudja a saját módszerével olcsóbban előállítani ugyanazt a hatóanyagú terméket.

Egy olcsóbb készítmény abban különbözhet a drágábbtól, hogy más az előállítás módja, más segédanyagokat használnak fel a gyártás során, a hatóanyag az ugyanaz. A vásárló ebben az esetben az olcsóbb termék megvásárlásával annyit kockáztathat, hogy más lehet a készítmény hatásfoka az eltérő segédanyagok miatt mint a drágábbé, esetleg mellékhatások alakulhatnak ki. Sokan éppen emiatt vissza is térnek a drágább, eredeti készítményre.

Ha jól értem, ti tudtok segíteni a vásárlóknak eligazodni az egyre növekvő kínálat labirintusában.

Igen, ez így van. Sokan fordulnak hozzánk a kérdéseikkel, kétségeikkel. Azt szoktam mondani a vásárlóknak, hogy ha kipróbálnak egy generikus készítményt – ami az orvos által felírt gyógyszer egy olcsóbb, helyettesítő változata -, akkor egyszerre csak egy készítményt helyettesítsünk.

Erre azért van szükség, mert így látszani fog, hogy ugyanazt a hatást érzi-e, és beválik-e a helyettesítő gyógyszer. Ha egyszerre 3-4 készítményt is lecserélünk, abból nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni.

Milyen jellegű gyógyszereket fogyasztanak az emberek?

Több szempontból is körbe kell járni a kérdést, ugyanis változnak a fogyasztási szokások. Ha szezonális szempontból tekintem a témát, akkor elmondhatom, ahogy beindul az allergiaszezon, akkor középpontba kerülnek a különböző antihisztamin tartalmú szerek. Ősszel pedig ismét szerephez jutnak a láz- és fájdalomcsillapítók, megfázásra szedhető különböző készítmények.

Nagyon változó, hogy milyen gyógyszereket szednek az emberek, de azt általánosságban elmondhatom, hogy a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri megbetegedésekre, állandó allergiára sokan szednek gyógyszert.

A természetes gyógymódok, például teák kiválthatják a gyógyszereket?

Kiváltani nem tudják, de segítenek. Teákkal, étrend kiegészítőkkel segíthetjük a szervezetet abban, hogy esetleg kevesebb gyógyszert kelljen beszedni.

dr. Szilágyi Csilla

A betérő vásárlók a testi panaszaik mellett mennyire beszélnek a lelki problémáikról?

Előfordul, hogy beszélünk velük ezekről, de ez nagyban függ a vásárló személyiségétől. Továbbá, ha állnak mögötte öten, akkor valószínűleg nem fognak megnyílni. De ha nincsen más a patikában, akkor valahol igénylik is, hogy meghallgassuk őket. Sajnos, az is előfordul, hogy a sorban álló rászól az előtte lévőre, hogy ne beszélgessünk, mert ő siet. Pedig ez valójában nem beszélgetés, hiszen ez is hozzátartozik a munkánkhoz, hogy meghallgassuk a panaszukat. Mi már ezzel is sokat segítünk kedves betegeinknek.

Sok idős ember él egyedül, egész nap nincs kihez szólniuk, de ha bejönnek a patikába, legalább itt kapnak néhány kedves szót. Nekik ez sok erőt ad. Nem meglepő, ha a gyógyszereiket nem egyszerre váltják ki, hanem külön-külön, hogy gyakrabban jöhessenek, és legalább néhány szót tudjunk váltani.

Előbb-utóbb kialakul minden patikában egy állandó beteg kör, akik szinte családtagként járnak vissza. Sokszor elmesélik, hogy mi történt a családban vagy éppen merre voltak nyaralni.

Hogyan lettél gyógyszerész?

Mindig is szerettem a reáltantárgyakat – kémiát, fizikát, biológiát -, és úgy tudtam, hogy gyógyszerész hallgatóként kémiát komolyan tanulhatok. Nagyon jó szaktanárom volt a gimnáziumban, az ő segítségével és bíztatására indultam ebbe az irányba.

Mindig is azt láttam, hogy a gyógyszerészek egy tiszta, nagyon precíz munkát végeznek. Emellett – egyetemi tanulmányaim során – megtetszett az a gondolat, hogy én magam készíthetem el az orvos által felírt magistrális készítményeket. Ez is megerősített abban, hogy ez a nekem való hivatás.

Rájöttem, hogy szeretem a betegeket, szeretek a közelükben lenni, segíteni nekik, meghallgatni őket. Bár ez nehéz feladat, mert rengeteg féle ember tér be hozzánk, de ez egy kihívás is számomra.

Mit nem szeretsz a munkádban?

A türelmetlen, esetenként agresszív betegeket nem igazán kedvelem, de nekem az a dolgom, hogy türelmes legyek mindenkivel. Mikor egy ilyen beteggel van dolgom, amíg összekészítem a gyógyszereit a raktárban, ki tudom engedni a gőzt. Ez egy kicsit nehezebb feladat, de ahol emberekkel kell foglalkozni, ott előfordulnak ilyen esetek is. A legnehezebben azzal a vággyal birkózok meg, hogy mindenkinek megfeleljek. De tudom, ez lehetetlen. Előfordult, hogy 2 percen belül az egyik beteg megdicsért és megköszönte a segítségem, majd az utána következő számon kérte, hogy mégis mit keresek én itt, nekem nem ezt a szakmát kellett volna választanom. Tehát, kapunk hideget is és meleget is, de ettől szép ez a hivatás.

Milyen embernek tartod magad? Mit gondolsz, mi a legjellemzőbb rád?

Igyekszem mindenkivel megtalálni a közös hangot. Pontosnak, precíznek, egyúttal pörgősnek is tartom magam. Nagyon szeretem például az egyedi receptúra alapján felírt készítményeket összeállítani, szeretek velük bíbelődni.

Mi az, amit a legnagyobb értéknek tartasz az életedben?

Magát a hivatásomat mindenképp és a családomat. Büszke vagyok arra, amit elértem, és bízom benne, hogy ezt a továbbiak során is folytatni tudom.

Mit tanácsolnál a rendszeresen gyógyszert szedő embereknek, hogyan viszonyuljanak a készítményekhez?

Gyógyszerész létemre nem vagyok nagy gyógyszer párti. Ne az legyen az első, hogy a legapróbb panasz esetén azonnal gyógyszerért nyúljunk, hanem először akár egy teával is megpróbálhatjuk helyettesíteni a különböző készítményeket.

Az embernek alapjában véve a lelkével kell egyensúlyban lennie. Ha az megvan, akkor könnyebb átvészelni bármit is.

Szerintem ez a nagymértékű gyógyszerfogyasztás a gyógyszergyárak, reklámok számlájára írható. Viszont ott van a másik véglet: rengeteget pocsékolnak az emberek. Nagyon sokan hozzák vissza a patikába a lejárt gyógyszereket, zacskó számra. Sokszor ezekből a gyógyszerekből csak 1-2 szem hiányzik. Ez a tendencia megfigyelhető a vényköteles és vény nélküli gyógyszerek esetében is.


Itt megtekintheted az interjú videóváltozatát, amelyben Szilágyi Csilla sokkal többet elárul a gyógyszerfogyasztási szokásokról és ad néhány hasznos javaslatot is.

Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETUTAK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here