A legjobb akar lenni, így elsősorban saját magával versenyzik

0

Hamar kiderült Ződi Ákosról, hogy nem való neki az alkalmazotti státusz, mert az a típus, aki nem tudja abbahagyni a munkát 16 órakor. Gyorsan felismerte, hogy saját magáért érdemes dolgoznia.
Maximalizmus jellemzi. A legjobb akar lenni, így elsősorban saját magával versenyzik. Szerencsésnek mondja magát, mert mindig is érdekelte az, amit dolgoznia kellett.

– 2,5 éves koromtól kezdve volt benzines gokartom, amit 4 évesen már magam szereltem – nosztalgiázott Ákos. – Egész gyermekkoromat autókkal, motorokkal, számítógéppel, elektronikával töltöttem. Mindez meghatározta az életemet és a technika világára széles rálátásom lett. Ezekből az informatika maradt meg felnőtt koromra az életemben. A végzettségemet tekintve energetikai mérnök vagyok.

Jelenleg az Aselec Villamosgép Javító és Szolgáltató Bt-ben dolgozom, melynek tevékenysége egészen 1936-ig vezethető vissza.

Még a Vajdaságban kezdte dédnagyapám a vállalkozást és mi vittük tovább generációkon át. Számomra magától értetődő volt, hogy én is a cégben fogok dolgozni.

Cégünk a kicsitől a legnagyobb teljesítményű motorok és generátorok, valamint speciális elektromos forgógépek, vasúti hajtóművek javítására és karbantartására, tekercselésére szakosodott.

A másik vállalkozásomat a feleségemmel közösen működtetjük immár 10 éve, CreatIT Solutions Kft. néven. Itt a fő irányultságunk a kiterjesztett- és virtuális valóság fejlesztés. Az országban az elsők között kezdtünk ezzel foglalkozni.
Mindkét cégünkről elmondható, hogy szakmai tudásban, kompetenciában kiemelkedőek vagyunk.

Mi jellemzi a piacotokat az Aselec esetében?
A villamos gépek javításával foglalkozó ipar itthon adott nagyságú, az árral nem érdemes versenyezni, így a tudásunkat, szakmai kompetenciánkat tudjuk fejleszteni. Az utóbbi években megjelentek az új típusú motorok, melyek az elektromos autókba és nagyobb teljesítményű járművekbe kerülnek. Viszont az iparban nagyon lassan történik a motorok lecserélése.
Például csak a közelmúltban kerültek új motorok a trolikba, villamosokba.
Régebben a motorok felépítése, működése volt komplikált. Újabban már a motor együtt jár a hajtással és a nagyobb kihívást inkább a hajtás jelenti.

A másik vállalkozásotok szempontjából, mit is jelent a kiterjesztett valóság?
A technológia felhasználását illetően vannak különbségek. Mi igen gyakran rendezvényekhez kapcsolódóan fejlesztünk szoftvereket, applikációkat.

Például a Construma Kiállításra készítettünk egy VR Otthonnak nevezett, lakástervező szoftvert. Aki lakást, házat szeretne bővíteni, az ennek az alkalmazásnak a segítségével virtuálisan elkészítheti a változtatásokat, bővítéseket.

Saját termékeink nincsenek, kimondottan piaci megrendelésekre dolgozunk. Például pár hónapja bezárt a PICK-múzeum és mi nyertük el a virtuális múzeumuk fejlesztését.

A virtuális világot megteremtő szoftvereknek Magyarország inkább a felhasználója, míg Nyugat-Európa és Amerika a fejlesztője.
A szép, tetszetős látványt tartalmazó szoftverek igen drágák. Aki felismeri, hogy cége számára hasznos egy ilyen szoftver, az megvásárolja, legyen az multi, vagy kisebb cég.
Ahogyan említettem, sokan rendezvényekre készíttetnek szoftvert, mely által egyszerűbben be tudják mutatni terméküket, például nagyméretű gépeket. Ezen gépek szállítása – akár a tengeren túlra – egy-egy rendezvényre problémás és igen költséges lenne, így viszont rentábilis.
A virtuális világ technológiája igen régi, de 10-12 éve vannak meg jobban azok az erőforrások – mobiltelefon, számítógép -, amelyek lehetővé teszik a szélesebb körű alkalmazását, felhasználását.

Ennek ellenére még sokan nem tudják, mire valók ezek a szoftverek. Ami segített a népszerűsítésben, az a pár éve megjelent Pokémon Go nevű játék volt, amely félig a valóságban, félig az okostelefon virtuális terében játszható, azaz olyan sokszereplős online szerepjáték, ahol nagyszámú játékos képes egymással kapcsolatot teremteni egy virtuális világban.

Mi a vállalkozói hitvallásod? Mi az, ami motivál?

A vállalkozás, mint olyan, számomra csapatépítést is jelent. Már gyerekkoromban azt képzeltem, hogy sok ember fog körülvenni, akikkel együtt találunk ki új, okos dolgokat. Arra törekedtem mindig is, hogy ez megvalósuljon.

Hiszem, hogy mindenki jó valamire. Nálunk nincs fluktuáció. Még a fiatal munkatársainkat is meg tudjuk tartani. Célom, hogy megtaláljuk a kollégákban, mely területen hatékonyak, milyen személyes adottságokkal, értékekkel, képességekkel rendelkeznek és ezeket próbáljuk minél inkább hasznosítani a cégen belül. Törekszünk a jó hangulatra, a nyugodt környezet megteremtésére. Ha feszített tempóban kell dolgoznunk vagy határidő közeleg, a jó hangulatot akkor is meg tudjuk őrizni.

Emlékszem egy gyerekkori veszekedésemre, melynek során megfogalmazódott bennem: „Ki vagy te, hogy én idegeskedjek miattad?”. Ezt a gondolatot az évek során magamévá tettem.

Sikerül ezt a filozófiámat jól alkalmaznom. Se ügyfél, se alkalmazott nem bosszantott még fel. Szerintem az idegeskedés saját magad büntetése más hülyesége miatt.

Ződi Ákos

Mitől tartasz leginkább a jövőt illetően?
Nem szeretem a változást. Ennek is tudható be, hogy nem nagyon van nálunk fluktuáció. Az állandóság, a hosszútávra történő tervezés és a folyamatos megújulás határán egyensúlyozok. Szeretem előre, tisztán látni a dolgokat.

Volt kudarc élményed?
Nem volt, amit igazából nem bánok. A családi vállalkozásunkat 10 évvel ezelőtt az első munkánkból hoztuk létre. Mindig úgy próbáltunk fejlődni, hogy biztosra törekedtünk. Vállalkozói körben ezt nehéz megvalósítani. Úgy is mondhatnám, olyan vállalkozók vagyunk, akik nem nagyon vállalkoznak. Csak 7 év után lett megfelelő weboldalunk. Ekkor kezdtünk jobban foglalkozni a referenciáinkkal, céges megjelenésünkkel, brandépítéssel. Egészen addig ajánlások révén szereztünk megbízásokat. Most is sok ajánlást kapunk, és ezt tartom a legjobb referenciának.

Mit tartasz a legfőbb értéknek az életedben?
Az ártó szándék nélküli életet tartom fontosnak, mind az emberek, mind a környezet irányában.

Ami fontos még, az a nyugodt légkör. Ez számomra megfelelő. Céges területen a megbízhatóságot és a minőséget emelném ki. Úgy gondolom, ha jól csinálom a munkámat, azt idővel meghálálja a piac.

Sok területen vagyok jártas, de sajnos nem tudok mindennel foglalkozni. Gyakran van bennem egy vágy, hogy mást is szívesen csinálnék a jelenlegi munkámon kívül. Viszont most az informatikáért felelek. Nem tudom megoldani, hogy az elektronikában, vagy az autószerelésben is tevékenykedjek, pedig azokat is szeretem.


Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETEK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »


 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here