Aki hátizsákkal bejárta Dél-Amerikát

0
Tegnap részt vettem a Családegyetem egyik előadásán, amelyet Mustó Péter SJ jezsuita szerzetes tartott. A téma: a lélek volt.
A lélek az, a lelkünk az, amire mindig számíthatunk, amiben mindig bízhatunk – mondta.

A lélek olyan, mint a mag, amelyből mindig valami éltető jó kicsírázik és sose szűnik meg. Amikor csalódás ér, elkeseredünk vagy ha megöregszünk, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a lélek mindig jelen van, mindig működik. Ha ráfigyelünk, hamarabb megtaláljuk, mit kell tennünk, merre kell mennünk.

Pétert személyesen is van szerencsém ismerni. Mindig is kedveltem a mély lelkű, elkötelezett embereket. (A Szegedi Életben is olyanokat akarok bemutatni).

Mustó Péter nem mindennapi életutat tudhat magáénak

1935-ben született Derecskén. 1944-ben családja a front elől menekülve Németországba került, ahol édesapja amerikai fogságba esett. A Passau-Waldwerkei és a Lindenburgi magyar gimnáziumba járt. Érettségi után, 1953-ban belépett a Jezsuita rendbe.

Filozófiai tanulmányait Franciaországban végezte 1955 és 1960 között. Teológiai tanulmányait 1960 és 1964 között Frankfurtban folytatta. Ott szentelték pappá 1963. augusztus 27-én.

1965 és 1977 között Münchenben volt ifjúsági lelkész. A 60-as években érdeklődése a más vallásúak, a másként gondolkodók és a jóléti társadalom sérültjei felé fordult. 1977–1978-ban hátizsákkal bejárta Dél-Amerikát Mexikótól Bolíviáig. 1978–1979-ben munkáspap volt Berlinben. Vendéglői mosogatásból tartotta fenn magát.

1979 és 1991 között a kolumbiai misszióban dolgozott, ahol szegényekkel, bajban lévőkkel és a társadalom perifériáján élőkkel foglalkozott. Egy egyszerű, előre gyártott elemekből épített kis házban, családias légkörben megosztotta életét az utcagyerekekkel. Később úgy döntött, hogy Bogota egyik szegény negyedébe költözik. Kis idő múlva nyilvánvalóvá vált számára, hogy a probléma gyökere sokkal mélyebb: azt kell megelőzni, hogy a gyerekek az utcára kerüljenek. Ezért egy napközi otthont hozott létre Casa Estudio néven.

A rendszerváltozás után hazajött Magyarországra és azóta itthon dolgozik: (Szegeden, Budapesten, Dobogókőn). Rendszeresen vezet csendmeditációs lelkigyakorlatokat.

(Fotó: Zámbó Mónika)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here