Claudi többet tett, mint ami elvárható volt

0

Tommaso Claudi afganisztáni olasz konzulhelyettes az utolsó olasz, és egyik utolsó európai diplomata, aki egész augusztus 28-áig Kabulban maradt. Honfitársainak és számos afgán személynek, főleg gyerekeknek és nőknek segített, hogy a végleges tálib hatalomátvétel előtt elhagyhassák az országot. Sokak egybehangzó véleménye szerint munkaköri kötelességeinél jóval többet tett – fogalmazott Prokopp Katalin, az Újváros.hu munkatársa.

Mint más krízishelyzetekben, most is az önzetlenség, az emberség varázslatos példaképei bukkantak föl a civilek, az újságírók, a katonák, a rendőrök és a diplomaták soraiban. Ez utóbbiak szerepe meghatározó, de mivel a hírszerzéshez hasonlóan a munkájukat alapvetően a háttérben, névtelenségbe burkolódzva végzik, kivételesnek számít Claudi esete: futótűzként terjedt ugyanis el az elmúlt napokban a közösségi oldalakon és a hírportálok címlapjain az olasz konzulhelyettes fényképe, amint a repülőtéren, a biztonsági zónát határoló falon állva, porosan, golyóálló mellényben és sisakkal, tulajdonképpen életét kockáztatva emel be egy afgán kisfiút.
Tudvalevő, hogy augusztus 13-tól néhány napon belül az európai nagykövetségek kevés kivétellel, köztük az olasz nagykövetség is fővárosaikba helyezték át tisztviselőiket, akik onnan koordinálták az evakuálást. A diplomata azonban akkor úgy döntött, hogy Kabulban marad.

„Jóval túllépte kötelességét, szívvel-lélekkel segített, bement a konténerekbe”, hogy felkutassa a kaotikus tömegben a Pangea milánói segélyszervezet aktivistáit, és az Olaszországba tartó járatokhoz irányítsa őket.

Erről Luca Lo Presti, a szervezet vezetője számolt be az Agenzia Italiának. Ettore Sequi, a Külügyminisztérium főtitkára twitter üzenetben köszönte meg a diplomata elszántságát, akit augusztus 26-tól konzulnak neveztek ki.
Claudi a nem tálib ellenőrzés alatt álló kabuli repülőtéren lakott, és töretlenül segítette az olaszok és afgánok kimenekítését.
Tommaso Claudi fiatal, 2021. augusztus 30-án töltötte be 31. életévét, a kosárlabda és a kerékpározás megszállottja. A konzulhelyettes (azaz másodtitkár) a twitteren rendszeresen osztott meg az afgán és olasz nép közti békére és testvériségre, valamint a nők jogaira hívó üzeneteket. Az elmúlt napokban Instagram oldalán sok családtag kért tőle segítséget, hogy Kabulban rekedteket vigyen vissza Olaszországba, míg mások munkájához gratuláltak.

A konzulhelyettes Marche tartományából, a 7000 fős Camerino településéről származik, ahol az elmúlt napokban családja hallgatással próbálta megvédeni a fiatalembert. „Főleg édesanyja aggódik azok után, hogy fia ennyire a média reflektorfényébe került” – nyilatkozta egy közeli hozzátartozó. „Büszke vagyok rá, nagy bátorságról és kötelességtudatról tanúskodik mindaz, amit tesz” – mondta róla elismerően nagybátyja, Corrado Zucconi, Macerata megye ügyvédi kamarájának volt elnöke, mielőtt a család a teljes hallgatásba burkolózott volna. Tommaso Claudi nyelvészetből diplomázott Paviában, és nemzetközi kapcsolatokból a milánói katolikus egyetemen. 2019 óta szolgált a kabuli olasz nagykövetségen.

Luigi Di Maio külügyminiszter a repülőtéren fogadta augusztus 28-án szombaton az utolsó olasz gépen visszatértekkel együtt, és már a gép megérkezése előtt elismeréssel írt egy Instagram posztot a diplomatáról és mindazokról, akik az utóbbi napokban áldozatot hoztak honfitársaikért és a szükséget szenvedőkért.

***

Manapság már nagy dolog, ha vannak olyanok, akik képesek áldozatot hozni embertársaikért, idegenekért. Észreveszik, meghallják a szükséget szenvedők kérését, kiáltását és hajlandók cselekedni.
Nagyon szimpatikus számomra Claudi, aki számára mindez természetes volt. Szerényen, alázattal úgy fogalmazott, hogy neki ez volt a munkája, semmi különlegeset nem tett. Pedig de.
Ha jobban magunkba nézünk, lehet, hogy hasonló (vagy akár sokkal egyszerűbb helyzetben is) „lefagyunk”, nem megyünk oda azokhoz az emberekhez a környezetünkben, akiknek az élete valami jót, örömöt vihetnénk … Tudunk-e többet tenni, mint ami elvárható tőlünk?
Hát, vegyünk példát Claudiról!

Forrás: Újvárosonline.hu (tcom.24, Agenzia Italia, hvg.hu, Euronews, Les Actualités, Quotidiano, La Repubblica) / Fotó: tcom.24 (3), hindi.news18.com

Ha tetszett, ajánld másnak is a cikket!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here