Egy lokálpatrióta nő egy férfias szakmában

0

Az elektronikai berendezések, mérőeszközök, különböző inverterek hozzák lázba Kaszás Anikót, akinek a cége, a Solvelectric Technologies Kft. ilyen termékeket gyárt már 28 éve.
A szülei vállalkozóként villanymotor-tekercseléssel foglalkoztak a Vajdaságban. 5-6 éves korában nem lányos játékokkal, hanem csapágyakkal vagy kiszerelt kapcsolókkal játszott az udvaron.

– Saját termékeink is vannak, mint például a szünetmentes tápegységek, amelyeket mi magunk tervezünk és gyártunk – mondta büszkén Anikó. Az utóbbi években végbement technológiaváltással egy sokkal nagyobb kapacitást értünk el, így külsős megkeresésekre is gyártunk teljes vagy részegységeket. Startupokkal is szívesen dolgozunk együtt, amikor egy ötletből valósítják meg az eszköz.

Hogyan kerültél nő létedre ilyen ipari közegbe?
Gyerekkoromban különösebben a babák nem vonzottak. Egyedül egy Barbi baba tudott  lekötni, de az is csak azért, mert a baba mellett volt autó és bicikli is.

Van egy 8 évvel fiatalabb öcsém és a szülők úgy gondolták, hogy ő fogja villamosmérnökként tovább vinni a vállalkozást. Nekem pedig a gyógyszerész hivatást szánták. Jó tanuló voltam, viszont a kémia soha nem érdekelt. Szereztem magamnak egy ösztöndíjat és végül mégis a villamosmérnöki karon kötöttem ki.

Először egy multicégnél kezdtem, a szabadkai Sever villanymotor gépgyárban voltam a prototípus és a kézitekercselés részleg vezetője. Sok mindent megtanultam a multiknál pozitív és negatív tekintetben is. Már 1991-ben megalapítottuk a mostani cégünket a szüleimmel és a férjemmel.

Mi az, amiben segíteni tudtok az ügyfeleiteknek?
A lakossággal is kapcsolatban állunk. Jelenleg 6 biztosítónak végzünk műszaki kárszakértést a szervízünknek köszönhetően. Ezen kívül az elektronikai cégektől, a kereskedelmi vállalkozásokon át nagyon változatos a partneri körünk. Azt kell mondani, hogy szünetmentes tápegységet szinte mindenki használ. Ugyanis vagy óvni szeretné a berendezéseit az ügyfél, vagy pedig kötelező, mert olyan technológiát használ, ahol nem megengedett az áramszünet.

Kaszás Anikó ügyvezető és kollégája az SMT alkatrész beültető robot előtt

Nagyon sok berendezést már nem javítunk. Nem azért, mert nem tudjuk, hanem mert nagyon gyors a modellváltás. Egy-egy eszköz élettartama mindössze 1,5-2 év, de a technológiaváltások már félévente bekövetkeznek. Így szinte lehetetlen hozzá pótalkatrészt beszerezni. Sokszor a vevőnek meghibásodás esetén a garanciaidőn belül érdemes lecserélni a berendezést.

Ez a trend számomra nem túl szimpatikus, mert lassan beborít bennünket a hulladék. Én pedig elhivatott környezetvédő vagyok. Az újrahasznosítás, újrafeldolgozás híve lennék. Az ipari parkban mi voltunk az elsők, akik szelektíven kezdtük gyűjteni a hulladékot. A feladatunk, hogy megóvjuk a környezetünket, mert csak kölcsön kaptuk és jó lenne, ha az unokáinknak is lenne hol lakniuk.

Mindig arra törekszünk, hogy olyan megoldást találjunk, ami az ügyfeleknek is nagyon jó. Három évvel ezelőtt megkaptuk a Csada László-díjat is, amit minden évben a kamara és a fogyasztóvédelem ítél oda a fogyasztóvédelem iránt elkötelezetteknek, így vállalkozásoknak is.

Nem vagyunk a legolcsóbb cég, de biztos szervízháttérrel rendelkezünk és az ügyfelek bátran fordulhatnak hozzánk személyesen is bármilyen problémával.

Milyen arányban dolgoztok hazai, illetve külföldi vállalatoknak?
Nagyjából fele-fele arányban. Németországba már 15 éve töretlenül szállítunk ki. Időszakosan voltak kapcsolataink francia, svájci, osztrák partnerekkel.

Anikó missziója:
1996 óta vagyunk gyakorlati oktatóhely elektronikai műszerészeknek, CAD-CAM informatikusoknak, mechatronikai technikusoknak, így nagyon sok fiatal megfordult már nálunk. Négy éve pedig beléptünk a duális felsőoktatásba is. Tehát, gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser hallgatóink vannak.

Azzal az életszemlélettel, amivel rendelkezünk, hogy nem csak nyugaton, hanem Magyarországon is van érték, azt már kb. 150 fiatalnak sikerült elmondani. Járom én is a világot és látom, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés. Rettentően meg kell dolgozni ott is a sikerért.

Amikor leülök a fiatalokkal beszélgetni, tele vannak hiedelmekkel. Ők úgy gondolják, hogy külföldön van egy fantasztikusan jó fizetés, amiért talán kevesebbet is kell dolgozni, mint itthon. Ez nem igaz. Én azt javaslom nekik, hogy először próbálják meg itthon, hogy mit tudnak elérni és hová képesek fejlődni. Ha felteszünk mindent a mérlegre, nem biztos, hogy a mérleg nyelve egyértelműen a külföld felé mutat.

Úgy gondolom, hogy a magyar gazdaság motorja az innováció. Az újításokkal pedig le lehet kötni a fiatalok figyelmét is. Ha csak három embert sikerül itthon tartani a százból, akkor már nagyon örülök.

Mi az, amit legfőbb értéknek tartasz az üzleti életben?
Bízom benne, hogy eljön az az idő, amikor a tisztességes munkát tisztességesen megfizetik.

Mindenkinek, aki jön hozzánk állásinterjúra, azt szoktam mondani, hogy legyél őszinte, mert abba nem tudsz belebonyolódni. Tehát, a tisztesség és az őszinteség nagyon fontos dolog az üzletben.

Abban biztos vagyok, hogy ha én leteszek valamit az asztalra, akkor az jól meg van csinálva, az értéket képvisel, azt örömmel képviselem. Amit nagyon hiányolok a magyar gazdaságból, az az összetartás. Nagyon komoly projekteket lehetne elnyerni nemzetközi szinten, ha megtanulnánk mi vállalkozók hatékonyan együttműködni. A németek, hollandok ebben jó példát mutatnak. Tanulni kellene tőlük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here