Egy radikális empátiakisérlet

0

Arra biztatlak, hogy lépj ki egy kicsit a saját világodból és lépj be valaki másnak a kis világába. Erre mutat 2-3 igen elgondolkodtató gyakorlatot Sam Richards. Ha figyelsz, akkor ezek az apró kis világok összeállnak egy egésszé és egy kis idő után egészen másképp látod a másik embert.

(A magyar nyelvű felirathoz kattints a hangerő melletti “subtitles” ikonra és ott kattints rá a magyar-ra).

Hogyan tudom megérteni az embereket mozgató „láthatatlan erőket”? Sam azt mondja: empátia. Kezdd empátiával!

De mi is az empátia?

A MEGFOGALMAZÁS EGYÚTTAL EGY GYAKORLAT IS:

Lépj ki magadból, és képzeld bele magad a másik helyébe! Fogalmazd meg: mit érez most a másik? Milyen érzések, gondolatok kavarognak benne? Fogalmazd meg! És ezt érezned kell. Ha jól csinálod, egészen más színben látsz egy adott szituációt az ő „szemüvegén” keresztül.

Bizony energiát és türelmet igényel tőled, ha például meg akarod érteni, miért tötyög előtted valaki 60-nal a belső sávban, vagy a tinédzser fiadat, vagy a bosszantó szomszédodat, aki vasárnap reggel nyírja a füvet. Bármi is legyen, messzire juthatsz, ha képes vagy kilépni az apró kis világodból és be tudsz lépni valaki más apró, kis világába.

Ha figyelsz, akkor egyszer csak ezek az apró, kis világok összeállnak egy komplex hálóvá, és egy nagy, komplex világot építenek. Mielőtt észrevennéd, egészen máshogy nézel a világra. Minden megváltozott. Minden más lett az életedben. Pontosan erről van itt szó.

GONDOLATOK – KÉRDÉSEK

Érted, miért hozta Sam ezeket a példákat a való életből, a történelemből?
Vegyél részt mások életében, mások elképzeléseiben, mert akkor jobban meg fogod érteni őket, és elfogadóbbá válsz a másik emberrel, illetve saját magaddal kapcsolatban is. Hallgasd meg az embereket, és érteni fogod gondolkodásukat, vágyaikat, tetteiket, motivációjukat. Érdemes ezt gyakorolni! Sok sikert hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here