A kertszerető néni, aki megtanít, hogyan lásd meg a jót az életben

0

Kübler Istvánné mesélt nekem egy igen kedves, 93 évet megélt szomszédasszonyáról, aki nem régen halt meg. Ez a néni nagyon szerette a kertet, a szép, zöld lombos és örökzöld fákat. Amíg tehette minden nap kisétált a kertbe. Azt mondogatta: milyen jó nekünk, hogy ilyen szép helyen lakhatunk.

– A néni igen jó kapcsolatot épített ki és ápolt a szomszédokkal – emlékezett Kübler Istvánné. – Nem pletykált, de szívesen meghallgatta a fiatalabb családok életének apró-cseprő jó és nehéz dolgait, és bár nekik nem születhetett gyermekük, a környékbeli gyerekeket is mindig szeretettel figyelte, segítette.

Soha nem volt irigy a mások „szerencsésebb” helyzetére, a többgyerekes családok örömeire. Élete utolsó hónapjait szinte végig ágyban töltötte. Azért minden nap gondja volt rá, hogy legalább a szobán belül megtegyen pár lépést, és legalább rövid időre eljusson az ablak elé. Ilyenkor rálátott a mi kertünkre is. Figyelte, ahogyan szépítgetjük a kertet tavasztól őszig, és mindig volt egy jó szava az elkészült munka láttán.

Olyan nagy szeretet és béke lakott benne, hogy bármilyen kicsinykét is haladtunk előre a kert gondozásában, soha nem hagyta szó nélkül a szépen elkészült munkát.

Annak ellenére, hogy nagyon nehezére esett még az ablakig való eljutás is, és pontosan tisztában volt egészségi állapota naponkénti romlásával, földi életének közeli végével, mindig megtalálta a módját, hogy valamit megdicsérhessen.
Ha a beszélgetésnél szóba kerültek más, ismerős emberek, családok, soha nem mondott senkiről sem rosszat, de megjegyzett minden jót.

Kedves és szeretetre méltó volt. Megértő, egyszerű, tiszta gondolkodású, elköszönésében is méltóságteljes. Azt gondolom, sokunknak szolgált példaképül.

– Hálás vagyok, hogy ismerhettem, és élete utolsó napjaiban férjével és egy-két szomszédunkkal együtt gondoskodhattunk róla – zárta a beszélgetést Kübler Istvánné.

Vajon, mennyire vagyunk képesek arra, hogy a jóra figyeljünk, a pozitívat vegyük észre és ne a bírálat, a kritika, vagy a rosszindulat jellemezze a kapcsolatainkat?

(Fotó: illusztráció)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here