Kizárólag az együttműködésekben hiszek

0

A fővárosban nagyvállalatok alkalmazottjaként dolgozott Szanati László. Az évek során túlhajtotta magát. Sok szempontból azt érezte, hogy itt az ideje a váltásnak. Másfajta, egy emberközpontúbb életmódra vágyott. Felmondott a munkahelyén, lezárta a pesti életét és 3 éve Szegedre költözött a családjával.

– Azért Szegedre esett a választásunk – vallja László -, mert a feleségem tősgyökeres szegedi, így azt is mondhatnám, hogy hazajöttünk.

Az volt az elképzelésem, hogy szeretnék új társakra, együttműködő partnerekre találni. Mivel Budapesten már elterjedt a coworking, vagyis a közösségi iroda, láttam az előnyeit, ezért szerettem volna itt is egy ilyen helyen dolgozni nap, mint nap. Sajnálattal tapasztaltam, hogy az ország harmadik legnagyobb városában nincs erre lehetőség. Két társammal ezért megalapítottunk egy coworking irodát, melyhez az alsóvárosi ferences kolostor adta a helyet. Én az üzleti tervezéssel, az üzleti modell kidolgozásával foglalkoztam és foglalkozom most is.

A coworking iroda egy együttműködő közösség. Ide azzal a céllal jönnek az emberek, hogy dolgozzanak. Ez egy speciális munkahely, melyet főképp távmunkában dolgozók, szabadúszók vesznek igénybe. Így működnek az irodaházak is.

A coworking iroda viszont attól közösségi, hogy konkrét események, programok vannak a tagok számára. Az itt dolgozók között részben direkt, részben spontán kapcsolatok épülnek. Arra motiváljuk a tagjainkat, hogy ismerjék meg egymást, ha kell, segítsék is.

Szanati László az igényesen berendezett közösségi irodában, a ferences kolostorban

Kizárólag az együttműködésekben hiszek. Számomra a vállalkozás lényege, hogy valamit közösen alkotunk, együtt érünk el célokat. Fiatalként sok közösségbe jártam. Több helyen önkéntes is voltam.
Az együttműködésben, az önkéntességben hatalmas erő lakozik. Azt látom, hogy a közösségben az egy meg egy, az sokkal több, mint a kettő.

Miben tudtok segíteni az ügyfeleiteknek?
Az elsődleges szempont, amiért érdemes a coworking irodánkat választani, hogy a magányos, otthoni munkát itt közösségben végezheti egy vállalkozó. Fizikailag nincs egész nap egyedül. Ha valaki hosszú időn keresztül magányosan dolgozik, könnyen veszíthet a motivációjából.

Irodánk másik célkitűzése, hogy vállalkozások szülessenek, induljanak el. Az egyedül dolgozó tagjainknak programjaink segítségével lehetővé tesszük, hogy kisebb munkacsoportok alakulhassanak ki, jobban megismerjék egymást.

Mondok egy példát!
A programozó otthon készíti el külföldi megbízójának a munkát. Eljön a közösségi irodánkba dolgozni, hogy ne magányosan kelljen a munkáját végeznie. Itt megismerkedik egy grafikussal, köszönhetően annak, hogy egymás mellett ülve dolgoznak. Beszélgetnek, programjaink által jobban megismerik a másikat és kigondolnak egy közös munkát, egy applikációt. Sikeres lesz az ötletük és egy kis vállalkozást hoznak létre. Később bővülnek újabb kollégákkal.
Számukra, az ilyen munkacsapatoknak biztosítani tudunk egy elszeparált kis termet, ahol közösen dolgozhatnak. Ahogy megerősödnek, anyagi szempontból is, mint a fióka a fészekből, kirepülnek tőlünk és saját irodába költöznek.

Mit tartasz a legfőbb értéknek?
Az üzleti életben a legfőbb érték a tisztesség és a becsület. Sajnos ezekből hiány van ma Magyarországon. Ezek nem léte súlyosabb, mint a munkaerő, a munkahely, a befektetők vagy a szaktudás hiánya.

Ehhez kapcsolódóan van egy érdekes élményem!
Korábban üzleti útra mentem Dubaiba. Egy ottani nagy cég vezetőjével közös beruházásról kellett tárgyalnunk az itthoni cégünk képviseletében. A sikeres megbeszélés végén felálltunk, kezet fogtunk, majd az üzleti partner elhagyta a termet. Én csak néztem. Nem értettem, miért ment el, hiszen még alá sem írtuk a papírokat. A kollégáim megnyugtattak, hogy az araboknál ez így működik. Ők a kézfogásukkal megpecsételik az üzletet, a szavukat betartják.
Tehát, lehet úgy üzletet kötni, hogy kezet fogunk és minkét fél a megbeszéltekhez tartja magát.


Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETUTAK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here