Aki sütni tanítja a cigány gyerekeket

0

Galamb Alex igazi példakép. Egy roma származású ifjú, aki megmutatta a világnak, hogyan kell kitörni a szegénységből, kitanulni egy szakmát kitűnő eredménnyel. Fiatal kora ellenére egy kampány szervezésébe is belefogott, hogy a cigánysoron élő gyerekeknek jövőképet, a pék és cukrász szakmának pedig utánpótlást adjon.

Alexnek a 2014-es év mérföldkő volt az életében. Állami gondozásba került és a nyolcadik osztályban több tárgyból bukásra állt, de a nevelőinek segítségével behozta a lemaradást, és be is iratkozott a Debreczeni Márton Szakképző Iskolába.

Elmondása szerint ekkor odaállt az igazgató elé, és azt monda, hogy ő szeretne lenni a legjobb pék az országban. Amit mondott, azt komolyan is gondolta, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2017-ben a szakma kiváló tanulója versenyen Nagykőrösön 4. helyen végzett, szóbeliben pedig ő lett a legjobb: meg is kapta az emelt szintű bizonyítványát.

A kakaós csigával kezdődött minden

Most a miskolci Kisgergely Cukrászdában dolgozik, a pékárukat süti, közben lakóhelyén, Hernádnémetiben tanítja a gyerekeket a sütés örömére. A Sütni jó kampánnyal ugyanis már öt településre jár átadni a szakma szépségeit.

Minden a 2020-as karanténban kezdődött, a vírus első hullámában tavasszal, mikor itthon voltam. Nem mentünk dolgozni, és ekkor jött az ötlet, hogy süthetnénk otthon is nagyobb mennyiségben a gyerekeknek – mesélt a kezdetekről Alex.

Először Robikával, a nyolcéves unokaöccsével sütött kakaós csigát. Amikor híre ment az utcában, hogy Alexnál milyen csodák sülnek ki, jöttek a roma gyerekek, hogy bizony ők is szívesen megsütnék a maguk csigáit.

Volt olyan nap, amikor 15 gyerekkel foglalkoztam, és ekkor pattant ki az ötlet a fejemből, hogy miért ne lehetne ebből egy országos kezdeményezés is akár. Így született meg a Sütni jó kampány, aminek kettős jelentése is van, hiszen sütni tényleg nagyon jó, főleg mikor meg is ehetjük a végeredményt, de milyen jó az is, amikor új dolgokat, ötleteket sütünk ki a fejünkben – mondta mosolyogva Alex.

Fotó: facebook / Galamb Alex

A küldetés: kitörni a szegénységből

Az ifjú pék a szülőktől engedélyt kért, hogy foglalkozhasson a gyerekekkel, ők pedig jártak hozzá sütni rendszeresen. Alex beszélt arról is, hogy egy idő után már némi pedagógiát is csempészett a találkozásokba: csak az jöhetett, akinek kész volt a leckéje és jól is viselkedett.

Én azt tanultam a gyermekvédelemben, hogy valamivé kell válnunk emberként is és a munka világában is, ezért pedig tenni kell, dolgozni, ezt szeretném átadni a gyerekeknek is.

Ezért a Sütni jó kampánynak küldetése is van. Szeretném, ha a gyerekek egyrészt megéreznék azt, hogy milyen eredménye van egy munkának, és ezen az úton bizony ki lehet törni a szegénységből is. Másrészt pedig a pék és cukrász szakmáknak egy jó utánpótlásnevelő lehetőség is ez a kezdeményezés – hangsúlyozta Galamb Alex.

Már épül a tanpékség

A kampány során több támogató is segítette munkáját, elkezdett épülni egy kis péküzem is. Szinte teljesen fel tudta szerelni készülő üzemét, az egyik legnagyobb adományozó a Fornetti volt. Galamb Alextől megtudtuk, hogy a pékség építése kicsit megállt a vírus második hulláma miatt. Már csak csempézni és burkolni kellene és még egy ipari elosztót kell beszerezni. A pékséget nem pusztán vállalkozásként szeretné működtetni, hanem tanpékségként.

Hiszem, hogy meg tudom szerettetni a szakmát a gyerekekkel. A volt iskolámmal már meg is egyeztünk, hogy a pályaválasztás előtt álló gyerekeimet be tudjuk íratni hozzájuk, ha pedig elkészül a pékség, itt lehetne gyakorlatozni – emelte ki Alex, aki Borsod megyében öt településen van jelen a Sütni jó kampánnyal és 86 gyerekkel foglalkozik a munka mellett, illetve szabadnapokon. A szállításban az önkormányzatok segítenek.

Azt látom, hogy tanulni akarnak a gyerekek, csak meg kell velük szerettetni a szakmát, nekem pedig ez a célom – hangsúlyozta a fiatalember.
(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)

GONDOLATOK – KÉRDÉSEK

Számomra ez a történet azért is különleges, mert Alex megkereste és megtalálta, hogy azzal, amit csinál, ami egyébként a munkája, hogyan tudja mások javát szolgálni.

Gondolj csak bele: mindannyian értünk sok mindenhez, dolgozunk vagy dolgoztunk munkahelyen; tanultunk, képzésben részesültünk; tapasztalatot szereztünk az élet számos területén – mindezt állítottuk már mások szolgálatába, szeretetből?
Szerintem, nagyon kevesen!

Arra biztatlak, hogy azokat a talentumokat, amelyeket kaptál az Istentől, kamatoztasd jobban! Először fedezd fel magadban, mi az, amihez értesz, amit tudsz, és utána keresd meg, kinek lehet szüksége a te képességedre, talentumodra, milyen módon tudnál vele szolgálni!

Szerintem, egy különleges értelmet fog adni az életednek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here