Sándor, aki egy 50 éves autószervíz tulajdonosa, különleges pálinkát főz

0

Orcsik Sándor 24 éves korában alapította meg az Orcsik Műhelyt, amely autók szervizelésével, javításával foglalkozik. Idén, 2019-ben lesz 50 éves a vállalkozás. Nagyon szereti a hivatását.

Hogyan lettél vállalkozó? A logótokban 1969-es évszám található.
Nohel Józsefnél voltam tanuló és segéd, aki akkor már közel állt a nyugdíjhoz. Professzornak hívták, mert senki nem tudott annyit az autóvillamosságról, mint ő. A műhelye 1945 előtt az utolsó Bosch szerviz volt Szegeden.

Nohel úr sokat mesélt a képzéseikről, a budapesti gyárukról, a Bosch szeretetéről. Mindez kíváncsivá, érdeklődővé, motiválttá tett. Nagyon megszerettem a szakmát. Eldöntöttem, ha megfelelő rutinra teszek szert, akkor önálló leszek.

Elvégeztem a technikumot, majd a Műszaki Egyetemen a villamosmérnöki szakot. Két mestervizsgát is tettem. Először villanyszerelésből, majd 3-4 évvel később autóvillamosságból.

Orcsik Sándor a tiszta, rendezett műhely udvarán

Úgy tapasztaltam, sok a bizalmatlanság az autószerelőkkel és a szervizekkel szemben. Tényleg így van? Hogyan tudtok bizalmat építeni?
Azt vallom, hogy úgy érdemes egy szakmához hozzáállni, hogy az ember minőségi munkát végez, és az ügyfelet a megelégedés érzése töltse el. Ezt úgy lehet elérni, ha ígéreteinket betartjuk, és igyekszünk hitelesek maradni.

Például, amikor az elkészült járművet átadjuk a tulajdonosának, megmutatjuk neki azt az alkatrészt, amit ki kellet cserélni. Elmagyarázzuk a csere okát, mi ment tönkre az alkatrészben, milyen következménnyel járt volna, ha továbbra is az autóban marad.

Az ügyfél eldöntheti, elviszi-e a hibás alkatrészt – mivel az övé -, vagy nálunk hagyja.

A hitelesség és a bizalom a mi szakmánkban meghatározó. A megelégedett ügyfél újabb vásárlást és új ügyfelet generál. Aki jó véleménnyel van rólunk, az viszi a hírünket, ajánl bennünket. Jobb, mint egy hirdetés. 

Hol tart most a cég?

Én egy cég fejlődését nem elsősorban a nyereségben mérem. Számomra fontosak a munkatársak, hogy velük megfelelően tudjak együtt dolgozni.

A cég filozófiáját híven tükrözi az a bekeretezett tábla, amit Sándor irodájának falán láttam.

A szakszerű, minőségi munka nyújtásához pedig megfelelő környezet legyen. Sikerült megtalálnom azokat a kollégákat, akik hasonló nézeteket vallanak, és akikkel egy irányba tudjuk húzni a szekeret.
Az ügyfél, ha belép hozzánk, érezze azt, hogy itt jó kezekben lesz a járműve.

Miért érdemes benneteket választani?
Nálunk a legfontosabb érték az ügyfél. Őt követik sorrendben a munkatársaim, majd az eszközpark. Ha az ügyfél nem jön be hozzánk, akkor nincs szükség rám és a kollégákra sem. A megélhetésünkhöz, a továbbfejlődésünkhöz szükséges pénzt az ügyfelek hozzák. Ezt megértették a munkatársaim is.

Mit tartasz a legfőbb értéknek az üzleti életben?

Az egyik legfontosabb a saját belső békém, nyugalmam, hiszen az kihatással van mindarra, amit teszek.

Lényegesnek tartom még a jó emberi kapcsolatokat. Törekszem is arra, hogy a munkatársaimmal is jó viszonyban legyek. Minden nap beszélgetek velük, hogylétük felől érdeklődöm. Kérem is őket, ha gondjuk van, jelezzék, beszéljük meg. Persze, az alapszabályokat betartjuk a hatékony és minőségi munkavégzés érdekében. Bizalom nélkül semmi sem működik.
Naponta többször ránézek a kollégákra. Megkérdezem, hogyan haladnak a munkával, van-e probléma. Ha kellek, segítek.

Ha jól tudom, van egy különleges hobbid is
Két szabadidős tevékenységem is van. Az egyik a pálinkafőzés. Húsz évig dolgoztam egy szeszfőzdével, viszont egy kellemetlen eset után úgy döntöttem, hogy inkább magam készítem el a pálinkáimat. Szeretem a kertet, a gyümölcsök termesztését. Éppen ezért figyelek rá, hogy minőségi anyag kerüljön a cefrébe. Olyat kell beletenni, amit akár szívesen meg is ennék.
Az én termékeim alapanyaga az alma, a körte, a birs, a szilva, a cseresznye, a szőlő, a barack. Továbbá egyre különlegesebb ágyas pálinkákkal is kísérletezem. A visszajelzések rendkívül pozitívak. A feleségem, aki kozmetikus és a vegyészetben járatos, nagy segítségemre van az egyedi ízvilágú pálinkák készítésében.

A másik hobbim pedig az éneklés. Több kórusban is szerepet vállalok.

A SZERKESZTŐ GONDOLATAI
Számomra rendkívül megnyerő volt Orcsik Sándor nyitottsága és precizitása. Ezt bizonyítja az is, hogy milyen gonddal, figyelemmel végzi a munkáját, és főzi a minőségi pálinkát. A másik, ami megfogott, az az elkötelezett ügyfélközpontúsága, amit sokan hangoztatnak, de kevesen csinálják jól.


Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETUTAK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here