Zsolt üzeni: ne félj! Időben váltsd valóra az álmaidat!

0

Három éves kora óta az élete a dobolás Volent Zsoltnak. Öregbíti Szeged hírnevét, hiszen országos hírű dobos workshopokat, továbbképzéseket szervez, sőt maga is dobol zenekarban, illetve egy dobbolttal is rendelkezik.

–  Mátrai Róbert – neves, szegedi DJ – és édesapja, Mátrai László, a szomszédjaink voltak gyerekkoromban. Róberttel gyakran játszottunk együtt. Ilyenkor sokszor figyeltem édesapját, aki nagyszerűen dobolt és hegedült. Nagyon megfogott a zenélése. Kaptam kölcsönbe cintányért, dobokat, melyeken nagy örömmel játszottam. Így zeneiskolába írattak a szüleim.
Majd tanultam Budapesten Nesztor Ivánnál (főiskolai dobtanár, zenész-zeneszerző, népzenekutató) is. Folyamatosan képzem magam.

Számos zenekarban doboltam. A legjelentősebb volt a ’90-es években a Nyers együttes, melynek alapító tagja voltam.

Több zenekarban, például a Molnár Dixielandban is, beugróként szoktam játszani.

Mi a dob sajátossága? Milyen élményt nyújt?
Az egyik legősibb hangszer. Már az ősember is dobolt agyagedényeken. Bennünk van mélyen a dobolás élménye. Ha nem találkozom Mátrai Lászlóval és nem ismerem meg általa a dobolást, akkor lehet, hogy a mai napig nem játszanék ezen a hangszeren. A dob hangja, a körülötte lévő levegő rezgése számomra meghatározó élmény volt.

Mennyire nehéz megtanulni dobolni?
Szerintem átlagos szinten mindenki képes megtanulni ezen a hangszeren játszani. El kell kezdeni. Lehet a ritmust kopogni, akár az asztal lapján is. Alapszinten még tanár se kell hozzá. Komolyabb tudás elsajátításához viszont szükség van oktatóra. Én is tanítok, vannak magántanítványaim.
Más hangszeren nem játszom. Klarinéttal próbálkoztam ugyan 7-8 éves koromban édesapám hatására, de nem szerettem. Akkor kiderült, hogy a zeneiskolában van ütő-tanszak is. Addig-addig kérleltem a szüleimet, hogy fél év múlva abbahagytam a klarinétot és átváltottam dobra. 8-10 éven keresztül, amit lehetett, megtanultam.

Volent Zsolt a „kedvencei” között

Saját zenekara is van?

Igen, a Pumpkins Trió, mely rock and roll, rockabilly formációkat játszik. Hárman vagyunk tagok, nagybőgővel, dobbal, és gitárral zenélünk. Triónk két tagja kiválóan énekel.

Hangulatos produkcióinkkal kisebb-nagyobb fesztiválokon, céges bulikon, városi rendezvényeken lépünk fel. Májusban a szegedi Borfesztiválon, ősszel a Bor téren is megtalálhatóak vagyunk.

Családtagjai mennyire rendelkeznek zenei ambíciókkal?

Feleségemmel úgy döntöttünk már a kezdetekkor, hogy a két lányunk próbáljon ki mindent, amihez kedvük van.

Mindketten zenéltek. A kisebbik még most is énekel és zongorázik. Már most látjuk, hogy a fő irány nem a zene lesz az életükben, hanem inkább a képzőművészet, a festészet, rajzolás. A dobolás nem fogta meg őket.

Mivel foglalkozik a doboláson kívül?
Évtizedek teltek el, hogy az életemet a dobolás és a zene köré szervezzem. A SzegeDrums dobboltot vezetem főállásban, mellette dobolást oktatok, dobkurzust szervezek, zenekarokban, zenei projektekben veszek részt.

A boltom előtt a szegedi Csermák Hangszerüzletben dolgoztam 14 évig. Előtte pedig szabadúszóként a Nyers együttessel jártuk az országot és Európát.

Másképp csinálna valamit, ha visszamehetne az időben?
Biztos, hogy dobolnék. Amit viszont másképp tennék, hogy jóval előbb nyitnék boltot, minden félelmet félretéve. Ezt a mai huszonéveseknek is merem ajánlani. Időben valósítsák meg az álmaikat, ne várjanak semmire.

Hogyan lehet jól hozzá kezdeni az álmok megvalósításához?
Lépésről lépésre. Végig kell gondolni, hogy mik a tervek, azok megvalósításához mi szükséges. Bátran neki kell vágni.

Beszélgetésünk elején említette, hogy dobos workshopokat is szervez.
A dobosok továbbképzését 5 évvel ezelőtt indítottuk Borlai Gergő szereplésével. 3 havonta, évi 3-4 alkalommal tartunk egy estét az IH Rendezvényközpontban.

Ezek az esték nyitottak kezdők, haladók számára, de laikusok is eljönnek rá a dob zenei élménye miatt. Kivetítőn megfigyelhetik közelről, miként játszik a dobon a zenész. Rendkívül interaktív az előadás, lehet kérdezni, sőt magyarázatok is elhangoznak. Így egészen más látni, megtapasztalni egy érett dobos játékát testközelből, mint csupán a zeneiskolában tanulni és vizsgákra felkészülni.

Sokat lehet beszélni erről a hangszerről, hiszen minden zenei műfaj más és más dobolási technikát kíván meg. Például Borlai Gergő rendkívül dinamikus, kemény rockos dobos. Az ő játéka egészen más, mint Dörnyei Gáboré, aki egy jazz-es, latinos világból érkezett.
Előfordul, hogy a kurzuson fellépő zenész 1-2 zenedarabnak a dobalapját, dobkíséretét is boncolgatja.

Ezeken a workshopokon a hazai dobos társadalom színe-javát sikerült eddig bemutatni.
Szívesen jönnek ide a neves zenészek, hiszen ez az ország egyetlen rendszeres kurzusa. Eleinte én hívtam meg őket, most már ők keresnek meg engem, hogy mikor jöhetnének Szegedre.

Rengeteg tehetséges, huszonéves fiatal zenész van, akik még országosan nem ismertek, de szeretnének bemutatkozni közönség előtt. Terveim között szerepel, hogy felkaroljam ezeket az ifjakat és lehetőséget teremtsünk arra, hogy bemutathassák zenei tehetségüket. Tehát, egyfajta tehetségkutatási szerepe is van a workshopoknak.

Dobos zenei fesztivált is szeretnék szervezni, de ez még a jövő zenéje.

Milyen személyes ambíciói vannak a jövőt illetően még?
A 40 m2-es dobboltomat szeretném fejleszteni, bővíteni, webáruházzal kiegészíteni a szolgáltatásomat. Zenei téren az egykori Nyers zenekar tagjaival újabb projektet tervezünk.

Milyen embernek tartja magát?
Későn érő, de a világra nyitott ember vagyok. Nyitott szemmel járok. Igyekszem lépést tartani a változásokkal. Nagyon figyelek a társadalomra, politikára, kultúrára.

Mit tart a legfőbb értéknek az életében?

Az önzetlen segítséget. Szerintem mindenkinek a saját módján segítenie kellene másokon. Én a profi, illetve a szárnybontogató dobosok bemutatásával próbálok segíteni.


Az interjú videó-változatában további érdekességet is elárul Zsolt, sőt egy rövid bemutatót is tart:

Ha tetszett a történet, igényeld az
ÉLETUTAK ingyenes hírlevelet!

Az igényléshez kattints ide »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here