7. nap: Mi az, ami örömöt és boldogságot jelent?

3

RÁHANGOLÓDÁS:
Kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben! Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket! Figyeld meg, mi történik a szívedben! Mit érzel ma?

TÖRTÉNET, PÉLDA:
Bár természetesen közük van egymáshoz, az öröm és a boldogság két különböző dolog. Bizonyos cselekvések vagy tapasztalatok boldoggá tesznek. Például amíg egy jó filmet nézünk, boldogok vagyunk. A boldogság a pillanathoz kötődik, és természetesen jó érzés. Az öröm viszont más, mélyebb lelkiállapot, mint a boldogság.

Boldogok vagyunk filmnézés közben, viszont örömöt érzünk, mikor egy rég látott baráttal találkozunk. Az öröm más, mint a boldogság.
Eggyel több pohár bor, vagy egy még nagyobb szelet süti pillanatnyilag boldoggá tesz, de másnap (vagy hamarabb) úgy érezhetjük, nem volt valami jó ötlet. Az öröm különbözik ettől.

Azt, ami örömöt okoz, sosem érezzük rossznak. Öröm abból származik, ami kiteljesít, amitől növekedünk, fejlődünk, ami megmutatja, hogy az élet jó és értékes.

Az úszástól vagy más testedzéstől határtalanul boldognak érezhetjük magunkat. Viszont ha elgondolkozunk azon, hogy képesek vagyunk és lehetőségünk is van ezekre a gyakorlatokra, örömmel és hálával telik meg a szívünk. Boldogságot az eseménnyel egyidőben érzünk, örömöt pedig utána.

Vannak aztán olyan dolgok az életben, amelyek pillanatnyilag nem tesznek boldoggá, de utána mégis örömöt érzünk. Amikor például áldozatot hozunk valakiért. Lehet, hogy a pillanat szenvedéssel jár, de utólag visszagondolva örömmel tölthet el, hogy jót tettünk, helyesen cselekedtünk.

Az örömteli élet nem függ a boldogságtól vagy elsuhanó élményektől. Azt jelenti, hogy egy jobb utat keresünk, és azon járunk. Meglátjuk a jót, a még jobbat minden emberben, és szeretjük őket. Tudjuk, hogy szeretve vagyunk, Valaki fenntart és dédelget, különlegesek vagyunk a szemében.

TEDD FEL MAGADNAK EZEKET A KÉRDÉSEKET:
Mi szokott boldoggá tenni?
Mitől érzel örömöt?
Hogyan tudnál nagyobb örömben élni?

Áldott, békés, örömteli ünnepeket kívánok Neked és családodnak!

Ha tetszett, ajánld másnak is a cikket!

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nálam okosabb ember tanácsára vezetek egy öröm naplót.Ez azt jelenti, hogy minden nap fel kell jegyezni öt olyan dolgot, ami örömöt okozott.Nagyon hasznos, mert így apró dolgok is bekerülhetnek, amiért hálásak lehetünk.Nekem néha nyolc is akad!

  2. Imádságos lelkülettel és hálás szívvel köszönöm a nemes gondolatokat. Áldott szép ünnepeket kívánok ! Üdvözlettel : Katalin

  3. Hálásan köszönöm a naponkénti üzeneteket. a feltett kérdések segítettek megválaszolni, tudatosítani a bennem lévő érzéseket. Békés, boldog ünnepeket kívánok! Üdvözlettel: Edit

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here